Houlberg smager … vin fra sønderjyden Peter Petersen i Californien

Der er efterhånden ude i den vide verden mange danskere, som er blevet vinbønder … en drøm, som mange nok en sen aften godt selv kunne dele. Nu har jeg fra Rotweiss Vinimport fået tilsendt en lille sending vine fra et vinhus, der netop drives af en dansker.

Vinhuset hedder Petersen Vineyards og drives af danske Peter Petersen og samlet har jeg fået 4 forskellige vine på alt fra blends på portugisiske druer og amerikanerfavoritten Zinfandel … og jeres flittige vinblogger er jo altid nysgerrig, så lad os endelig kigge nærmere på denne dansker i Californien.

Petersen Vineyards

Peter Petersen er sønderjyde, kommer oprindelig fra Padborg, er vokset op på en gård med malkekvæg, men endte dog med at blive elektroingeniør inden han i 2011 fik den fremragende idé, at skulle til USA og blive vinbonde.

Ved den lille by Antioch ved Knightsen omkring 40-50 kilometer øst for San Francisco købte han 4 hektar bar jord med masser af energi og en lyst til at lære faget fra A til Z. Så i 2012 startede Peter sit lille amerikanske projekt Petersen Vineyards.

Først skulle de plante og lære at passe vinstokke, så på markerne plantede Peter Petersen en lang række druesorter, som han mente ville passe til det lokale terroir og det var sorter som Tempranillo, Touriga National, Tinta Cao, Souzao, Valdepenas, Petite Sirah, Zinfandel og Chardonnay … altså spanske, portugisiske samt californiske druesorter.

Snart var han endelig klar til at lave vine, så med sin meget præcise og analytiske tilgang som elektroingeniør – samt masser af viden fra internettet – så gik han endelig i gang. Han anvendte en omhyggelig tilgang og i begyndelsen blev alt gjort efter bogen … vel nærmest efter et kemiperspektiv, men det gav ikke særlig god vin.

Gennembruddet kom i 2014, da Peter besluttede at droppe de kemikalier, der normalt bruges i vinfremstilling og i stedet fokusere på økologisk forarbejdning med fjernelser af alle andre materialer end druer.

Vinen blev fænomenal, som han selv sagde om den første vin, der var Diablo Sunset … og ganske opmuntret af venner, så besluttede Petersen at udvide driften. Det lille hobbyprojekt var vokset og nu skulle det blive til en forretning, så derfor blev licensen til at drive vingård etableret i 2015 og han udarbejdede en Zero MOG produktionsproces.

MOG står for Material other than Grapes, altså materialer andet end druer, som fjernes, men derudover er Peter gået all-in på hele bæredygtighedsprincipperne, bl.a. med brug af solenergi, genbrug, ingen tilsætningsstoffer og genanvendelse af spildevand.

Han lavede også i 2016 en konkret marketingstrategi, hvor han designede etiketterne, lancere sin hjemmeside og indrettede en fin butik kaldet The Barel Shop i vinhusets gamle hal … men så købte han også en gammel Studebaker lastbil fra 1930’erne samt lidt tøj fra samme periode, hvorefter de tog til en kunst- og vinfestival i den nærliggende by Brentwood.

Det gav en enorm opmærksomhed og næsten gratis markedsføring af vinene fra Petersen Vineyards og lige siden er vinhusets nu kendt og flere har endda fået priser. Man har også lavet nye vine, bl.a. et par portvinsagtige vine og en sød vermouth vin kaldet Tipsy.

Vinene

Rotweiss Vinimport har fra Petersen Vineyards sortiment sendt mig en lille håndfuld vine og det er disse vine:

Det lyder umiddelbart lidt tungt og det den heavy side, da både husets Zinfandel og Diablo Sunset er lavet på Zinfandel og Petite Sirah, men vinen Tinta da Vida og hedvinen Bombordo er lavet på de portugisiske druesorter Tinta Roriz aka Tempranillo, Tinta Cão og Souzão … men vinene er nu smagt og mine anmeldelser har jeg så linket til ovenover.

Priserne er faktisk ganske lave … specielt efter de er importeret fra Californien. Således ligger Diablo Sunset og Zinfandel rødvinene til 119-129 kr., Tinta da Vida en spids dyrere til 199 kr. og hedvinen koster 149 kr. Ganske overraskende lave priser.

Konklusion

Vinene fra Petersen Vineyards er meget amerikanske og til den rustikke side. Det betyder masser af kraft og sødme, så dermed ikke lige blandt mine egne favoritter, men vil helt sikkert falde i mange danskeres smag.

Men hatten af for sønderjyden Peter Petersen, som har fået sat sit vinøse fingeraftryk i det store verden og landet over there, så det er virkelig flot og bestemt spændende at smage, hvad en dansker kan gøre under fremmede himmelstrøg.

Så herfra bare bravo … og fortsat klø på.