2018 Weingut am Klotz, Kalk und Löss Spätburgunder, Baden, Tyskland

2018 Weingut am Klotz, Kalk und Löss Spätburgunder, Baden, TysklandNæste vin delte vandene en smule til vinsmagningen med Vinvärket, men det er sgu ellers et virkelig spændende projekt, et joint venture mellem Fritz og Friedrich Keller fra Franz Keller Schwarzer Adler samt Herbert og Steffen Reinecker fra det lille Sektkellerei Reinecker i Auggen i Markgräflerland i den sydlige del af Baden. Vi starter med at smage deres 2018 Kalk und Löss Spätburgunder.

Weingut am Klotz ligger en tak sydligere end Sektkellerei Reinecker i Auggen, nemlig lidt udenfor byen Istein i det sydvestligste hjørne af Baden lige tæt på både Frankrig med vest og Schweiz mod syd. Der er vingården placeret ved bjergryggen Isteiner Klotz mellem landsbyerne Istein og Kleinkems i Lörrach-distriktet.

Terroiren trækker tråde millioner år tilbage og har en undergrund, der er  kendetegnet ved koralkalksten, masser af flint og en natur, der ikke kan findes andre steder. Læg dertil en række pænt gamle vinstokke på de burgundiske sorter Pinot Noir aka Spätburgunder og Chardonnay, den schweiziske Gutedel – også kendt som Chasselas – og endda også lidt Cabernet Sauvignon.

Vinhuset er grundlagt i 2019, hvor begge familier købte vingården og lejede en del eksisterende marker. I starten var det beskedne 1,5 hektar, men målet er et sted mellem 8-10 hektar. Købet er alene sket ud fra de to familiers fælles kærlighed til vin. Det er vinen, der former deres liv og driver dem.

Alt drives naturligt … både i markerne og i vinkælderen, hvor man forsøger med så lidt indgriben som muligt. Det betyder også, at de  begrænser brugen af svovl og undgår filtrering af vinene.

Denne 2018 Kalk und Löss Spätburgunder er husets basisvin aka entrance Pinot Noir, hvor druerne kommer fra en marker bestående af kalksten, da ønsket med vinen er et  klart burgundiske udtryk. I vinificeringen er der blevet brugt en mindre del af helklaser for at skabe en balance mellem frugt og mere komplekse noter. Vinen modnes i brugte barriques i et år.

Der er i næsen lidt svedig bio-prut, krudt … meget landlig animalsk med jordbær, hindbær, appelsinskal, mælkede noter, yoghurt, noget maling, grønne grene, nelliker, lidt eg og samlet syrlig, ekstremt frisk og småvild. Med lidt luft i glasset letter noget af det animalske og dermed står vinen frisk, grøn, let og syrlig.

Sådan smager vinen nærmest også … vild, syrlig og frisk med masser af sten, flint, jern og mineraler, ribs, rabarber, en hård tannisk kant og ellers svagt vandet, så mangler lidt normal Baden dybde. Men for pokker, hvor er der potentiale, men skal bare lidt tøjles lidt. Spændende.

Forhandles af Vinvärket, hvor en flaske koster 159 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7