2015 Weingut Josten & Klein, Leutesdorf Riesling Trocken, Mittelrhein, Tyskland

2015 Josten & Klein, Leutesdorf Riesling Trocken, Mittelrhein, TysklandDet er sgu et stykke tid siden, at jeg sidst smagte en vin fra de to herlige vingutter Marc Josten og Torsten Klein aka Weingut Josten & Klein. Det er faktisk snart 5 år siden, at jeg havde én af deres vine i glasset, men det råder jeg nu bod på med et glas af denne 2015 Leutesdorf Riesling Trocken.

Weingut Josten & Klein holder til på adressen Ringofenstrasse 3 midt i byen Remagen-Kripp, som ligger helt tæt på Rhinen … faktisk lige der, hvor du kører af motorvejen, hvis du skal mod Bad Neuenahr-Ahrweiler i Ahr.

Det er vel nærmest lige på skillelinjen mellem de to vinområder Ahr mod vest og Mittelrhein mod øst, og Josten & Klein har skam også deres vinmarker i både Ahr og Mittelrhein … så derfor laves der rødvine fra Ahr og hvidvine fra Mittelrhein.

Vinhuset er grundlagt af de to barndomskammerater i 2011, hvor Torsten Klein er uddannet ønolog fra den klassiske skole Hochschule Geisenheim University i Rheingau og Marc Josten uddannet vinavlstekniker.

Medio juli 2017 forlod Torsten Klein imidlertid deres fælles projekt, men baggrunden for bruddet kender jeg ikke. Torsten har herefter arbejdet som salgschef hos Weingut Bernhard Mehrlein i Oestrich-Winkel i Rheingau, men er nu hos hos Weingut Axel Bauer i Baden, hvor han skal lave vine og opdatere hele vinprogrammet.

Marc Josten driver så Weingut Josten & Klein videre som et soloprojekt, fortsat med husets sammenlagt 6,3 hektar vinmarker, hvoraf de 4,8 hektar ligger i Mittelrhein og resten i Ahr, hvor specielt marken Mayschosser Mönchberg er husets perle. Den er også VDP klassificeret som en Grosses Gewächs Lage.

Der laves i alt 12 vine fordelt i tre niveauer; Gutswein, Ortswein og Lagenwein … helt efter de klassiske VDP regler, selvom vinhuset ikke selv er medlem af VDP. Vinene laves efter husets motto Sua Sponte, som også stør øverst på etiketterne. Det betyder noget i retning af egen kraft, eget drev og det skal beskrive den måde, som vinene produceres med en filosofi om, at lade vine få deres helt egen originalitet og særegen præg.

De første vine blev frigivet i 2011 og har fra først fløjt høstet store roser og fin anerkendelse. I 2014 blev Josten & Klein endda valgt som Newcomer of the Year af det anerkendte tyske vin- og gourment magasin Falstaff.

Nå, men nu er det altså en 2015 Leutesdorf Riesling Trocken, som Houlberg har fået i glasset. Druerne kommer fra marken Leutesdorf Gartenlay ved Leutesdorf 10 kilometer syd for Remagen-Kripp. Der ligger markerne på skråninger ned mod Rhinen … perfekt for dyrkning af Riesling.

De er frasorterede druer fra Leutesdorf Gartenlay marken, som anvendes i denne vin … de bedste går i deres Lagenriesling. Efter høst er vinen lavet med kold maceration i 12 timer, spontangæring i ståltanke … dog med gæring af 10% i unge 500 liters egefade, hvor vinen også lagrer omkring 6 måneder inden aftapning på flaske. Vinen har 8,8 gram restsukker pr. liter.

I glasset har vinen pænt med farve … formentlig fra den 12 timer lange maceration og lidt år på bagen. Men det er kun herligt, for i  næsen er der en lækker olieret og moden aroma, som nærmest er indbegrebet af Riesling, med petroleum, lidt benzin, symaskineolie, smøreolie og virker samtidig fyldig med en vis bund, gule frugter, fersken, svag abrikos, kærlighedsfrugt, pærer og meget modne æbler samt både citroner, grape og en skefuld honning.

Når du smager fornemmer du også en cremet fylde, stor krop, moden citronsyre, som nærmest kunne stamme fra nogle grillede citroner, en skvis bitter grape og salte mineraler. Der er rent, skarpt, friskt med en lille opulent bund. Der er sødme, men det får ikke lov at spille hovedrollen, for der er mister citrus og søster grape alt for sammensvorne og dominerer også eftersmagen, som hænger ret længe i munden. 5 fede fingre med stor pil op.

Forhandles af WineFLY, hvor en flaske koster 140 kr. og det er sgu lidt et scoop for sådan en vin med lidt alder på.

Vinanmeldelse 5/7