2016 Weingut Nelles, Heimersheimer Pinot Noir, Ahr, Tyskland

2016 Weingut Nelles, Heimersheimer Pinot Noir, Ahr, TysklandNår Weingut Nelles på én af sine Spätburgunder vine – som nu denne Heimersheimer Pinot Noir – skriver Pinot Noir, så er det ikke fordi, at han dermed vil ramme et lidt bredere publikum. Det gør han såmænd fordi, at denne vin er lavet på franske Dijon kloner.

Der findes i dag ikke mindre end anslået 1.000 forskellige kloner af Pinot Noir/Spätburgunder, så skal man virkelig vinnørde, så er det lidt en opgave i denne drues magiske verden. Bare af de franske Dijon kloner findes der mange varianter, men de mest udbredte er Dijon Clone 113, 114, 115, 667 og 777 … alle med hver deres stil.

Hos Nelles er det Dijon Clone 777, som de har en portion stokke af på deres Grosse Lage mark Landskrone ved Heimersheim. Klon 777 er karakteriseret ved, at den har en anelse mindre druer, giver mere cremede vine med duft af mørkere bær, lakrids og pipetobak, har fyldigere krop og medium indhold af tanniner.

Denne 2016 Heimersheimer Pinot Noir er lavet som de forrige,  fermenteret og lagret på store, gamle egefade, først med afstilkning, en kort kold maceration i 3 dage inden spontan gæring, presning og 18 måneder lagring med bærmen på 225 liter brugte barriques.

I glasset er vinen fin transparent … klart mere teglfarvet end de foregående Nelles vine og øger dermed klart mine forventninger, hvilket vinen også leverer rent duftmæssigt.

Næsen er motherfucker fantastisk, røget ren frugt, røget kød, lejrbål, vanilje, kanel, meget let Pinot Noir sødme, jordbær, lidt tyttebær samt lidt mørkere bær, men ellers flot flyvsk, forfløjen, luftig og let med lidt mentol, grønne blade, kaktuspiller og eukalyptus. Mild og så alligevel pokkers rank.

I starten er vinen lidt streng i munden … grøn, bitter og stram, men de strenge elementer tør en smule op med mere luft i glasset, men også kun en smule, for det er fortsat en hård og maskulin banan af en Pinot Noir, hvor frugten også er mørkere end forventet med bitre kirsebær, brombær, tranebær, let, skarpt med kølig og mineralsk nerve, peber samt nogle jernagtige elementer.

Det er voldsomt blækagtigt og tørt, nærmest med masser af tidligere brugte te-blade og bitterstoffer, mens tanninerne også er meget markante, mens det cremede som Dijon 777 klonen skulle bidrage med, derimod synes noget væk. Det er sgu en vin, som Houlberg lige skal tænke lidt over … duften er lækker, rank og sylespids, mens smagen kræver en stærk overarm.

Vi ligger i spændingsfeltet mellem 4,5 og 5 fingre … men for pokker, hvor har vinen da karakter.

Vinene fra Weingut Nelles forhandles af Højbjerg Vine, hvor en flaske af denne vin koster 219 kr., mens prisen er 199 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7