2016 Vinory, Bricco Nizza, Piemonte, Italien

2016 Vinory, Bricco Nizza, Piemonte, ItalienVinory er et nyere vinhus beliggende i byen Nizza Monferrato i det nordvestlige del af Piemonte. Men Vinory er ikke helt italienske, men ejes af det norske firma Vino Piemonte AS, som ejes af Kjetil Blomvik, André Sperre og Leif Vadset fra Ålesund. Sammen står de bag projektet Vinory, hvor de laver vine fra deres marker i Barolo, Barbaresco og Nizza.

Det netop fra appellationen Nizza DOCG, at vi nu smager en 2016 Bricco Nizza, som er en ren Barbera vin fra husets 1,3 hektar store parcel på netop marken Bricco di Nizza.

De 3 norske vinelskere startede i 2015 via Vino Piemonte AS deres investering i Piemonte ved at købe den 2,2 hektar store vinmark La Mandragola med et nyrenoveret hus med 4 værelser.

Det er Kjetil Steinar Blomvik, som er den drivende kraft i Vino Piemonte AS. Men Kjetil er også et aktiv herre, der har en baggrund som bankmand fra Sparebanken Møre. Han har derefter bl.a. drevet investeringsfonden Acta Kapitalforvaltning, har arbejdet for Nordic Securities og er selv uddannet sommelier … og nu leder af Vino Piemonte projektet.

Inden de Vino Piemonte investerede i den første vinmark, så havde de kontaktet det norske ægtepar Frode og Elianne Langen Refstad – kaldet Eli – som i 13 år havde drevet vingården Tenuta il Sogno i Piemonte, for gode råd.

Eli og Frode gav dem velvilligt en række råd og kontakter, men da selv gerne ville udvide deres produktion, så endte det med, at Kjetil Blomvik, André Sperre og Leif Vadset investerede i Tenuta il Sogno og nu ejer 49% af vingården.

Det skulle også vise sig, at kontakten til Elianne Langen og Frode Refstad blev værdifuld, for Eli havde – ved siden af hendes arbejde på Tenuta il Sogno – også uddannet sig til ejendomsmægler i Italien og kunne hjælpe sine investeringslystne landsmænd med at finde en række flere ejendomme og vinmarker.

Projektet fik navnet Vinory og omfatter i dag 11 hektar vinmarker og 4 ejendomme. De 11 hektar marker ligger i Barolo, Barbaresco og Nizza fordelt på 8 marker Bussia Vigna Fantini, Serragrilli Neive, San Cristoforo Neive, Bricco San Pietro, Moncucco-Cavino, Bricco di Nizza, Mandragola og Tenuta il Sogno.

De har ikke selv et vineri, så derfor får de deres vine lavet hos en række forskellige vinproducenter i området, mens de har hyret den erfarne Piero Roseo til at stå for pasningen af alle deres vinmarker og Lorenzo Olivero som overordnet konsulent for produktionen af alle vinene.

Således laves Vinorys Barolo’er fx hos Lorenzo Olivero på Azienda Agricola Olivero Mario … det vinhus, som jeg lige skrev om forleden, mens nogle af de andre vine laves af enten Susanna Galandrino samt hendes mand Alberto Adamo på La Gironda i Nizza Monferrato eller hos Valerio Mondo på Azienda Agricola Franco Mondo i San Marzano Oliveto … og måske endda et par stykker til.

Derudover har Kjetil Blomvik, André Sperre og Leif Vadset også istandsat de 4 tilhørende ejendomme, som nu udlejes som feriehuse til vinglade turister … topmoderne luksusboliger og flere endda med store swimmingpools.

Men opkøb af vinmarker, renovering af feriehuse og opstart af vinproduktion koster mange penge … også flere end trekløveret i Vino Piemonte AS havde, så derfor har initiativrige Kjetil udstedt folkeaktier for 9 millioner norske kroner i projektet, som dermed er solgt til en bred kreds af vininteresserede norske investorer,  som dermed har en aktie med i Vinory projektet og sikkert kan købe vinene med rabat.

Derudover har Vino Piemonte også brugt nogle af de mange investorpenge på åbning af en vinbar … Vino Bar i Apotekergata i Jugendbyen …  den hippe del af Ålesund. Vinbaren åbnede de i december 2018 og den drives af Øyvind Tveit.

De første vine fra Vinory kom på markedet i 2017 og i dag har vinhuset et sortiment på 15 forskellige vine, herunder altså denne 2016 Vinory Bricco Nizza, de er lavet af Susanna Galandrino på  La Gironda i Nizza Monferrato. Det er – som skrevet indledningsvis – ren Barbera fra marken Bricco di Nizza med over 60 år gamle vinstokke.

Vinen er lavet ved, at Barbera druerne er gæret over 7 dage i høje gæringstanke i rustfrit stål, hvor vinen efter endt fermentering også er lagret 3 måneder. Derefter er vinen så lagret i yderligere hele 23 måneder i brugte franske barriques fra Allier, Tronçais, Never og  Fontainebleau. Vinen har 1,5 gram restsukker pr. liter.

Bricco Nizza har en dejlig mørk, fyldig blommenæse, flæsket og saftig med småsorte kirsebær, næsten også solbær, hårdt ristede egefade … faktisk pænt med træ, masser af power, lidt lakridsrod, kakao, sød tobak, en smule balsamiske noter … faktisk har denne Barbera en ret lækker aroma.

Smagen læner sig sgu meget godt op af duften, en fyldig, mørk Barbera, varm, kropslig med en lille syrlig og balsamisk nerve, pæn tørhed, frugten er dog slet ikke så fed og moden, som man måske ku’ frygte … men er egentlig meget frisk og lige på. Man siger normalt, at Barbera ikke rigtig har garvesyre, men her fornemmer du alligevel en smule på tænderne sammen med lidt bitre kirsebær, mens krydderierne er forholdsvis afdæmpede.

Vi kipper sgu med Norges flagg og roper bra gjort I vakker fjellapekatter!

Forhandles af Lund Vine, hvor en flaske koster 224 kr.

Vinanmeldelse 5/7