Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … Marc Beyer fra Domaine Léon Beyer

Mit næste møde til Millésimes Alsace DigiTasting® var allerede klokken 8.30 og det var med Marc Beyer fra Domaine Léon Beyer … endnu et af de store, gamle vinhuse beliggende i Eguisheim i Alsace.

Det blev en rigtig hyggesnak, for Marc Beyer er lidt en hyggeonkel. Vi snakkede ikke så meget om TDN, men mest lidt om vinhuset samt en smule om, hvordan Covid-19 pandemien havde ramt Domaine Léon Beyer, men det kan I læse om senere i indlægget. Lad os først kigge lidt nærmere på vinhuset.

Domaine Léon Beyer

Domaine Léon Beyer ligger i Eguisheim i Alsace … i disse gamle, smukke bygninger, der oprindelig husede en gammel landevejskro, men de er ombygget og udvidet gennem årene.

Familien Beyer har været vinavlere i Eguisheim siden 1580, mens selve vinhuset blev grundlagt i 1867 af Emile Beyer som Maison de Vin d’Alsace. Og i alle årene har familien gennem generationer været vinavlere, négocianter og borgmestre i Eguisheim.

I dag drives vinhuset af Marc Beyer, som overtog driften fra sin far Léon Beyer, der selv havde overtaget driften i 1959 fra sin far, som også hed Léon Beyer.

Marcs far Léon Beyer var – udover også at være borgmester i Eguisheim som sin far også var – en rigtig levemand med en stor gastronomisk appetit og han rejste gerne land og rige rundt for at nyde de bedste måltider.

Han blev også en af hovedårsagerne til at vinene fra Alsace i almindelighed – og vinene fra Léon Beyer i særdeleshed – hyppigt blev skænket, da La Nouvelle Cuisine aka det nye køkken slog igennem i slutningen af 1960’erne.

Fra 1970’erne var vinene fra Léon Beyer i mange år da også på vinkortet hos samtlige 3-stjernede Michelin restauranter i Frankrig. Vine fra Léon Beyer nævnes da ofte i samme sætning som Trimbach, når der skal kategoriseres blandt den efterhånden store spændvidde, som vinene fra Alsace repræsenterer.

I dag ejer familien selv omkring 20 hektar vinmarker, men opkøber også på kontrakt druer fra udvalgte lokale bønder … en håndfuld af lokale vinavlere, der er kendt for kvaliteten af ​​deres produktion, og som er loyale over for Léon Beyer.

Normalt dækker husets egne marker omkring 1/3-del af den samlede produktion, så dermed købes der druer fra omkring 40 hektar og det betyder en samlet produktion hvert år på 600-800.000 flasker vin. Men under vort møde fortalte Marc, at produktionen ligger på 400.000 flasker.

Deres bedste marker er klart de to Grand Cru marker Eichberg og Pfersigberg … og netop vine fra de to topmarker var da også at finde i den fremsendte smagekasse.

Marc Beyer er 13. generation af vinbønder i Beyer familien, men nu  er den 14. generation allerede kommet godt med i driften. Marc får nemlig nu hjælp af sin søn Yann-Léon Beyer, som også er uddannet ønolog, samt datteren Anne-Sophie, som står for markedsføring, internet og salget.

Smagekassen

I kassen med vine fra Domaine Léon Beyer var der disse 4;

Kassen fra Léon Beyer var faktisk en af kasserne, som jeg modtog, hvor der var en smule alder på vinene. Og som jeg nævnte tidligere, så var der vine fra de to topmarker … Grand Cru markerne Eichberg og Pfersigberg. Lidt at glæde sig til.

Jeg har selvfølgelig linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene … og nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Det blev et hyggeligt lille møde, hvor Marc Beyer fortalte lidt om vinene fra smagekassen. Derudover snakkede vi bl.a. en smule om klimaforandringer og Covid-19 effekten for vinhuset.

Omkring klimaforandringerne, så kan Marc Beyer godt mærke, at høsten sker tidligere end normalt. I kælderen arbejder de næsten kun med egefade, hvilket har den fordel, at vinen i produktionen modner hurtigere, men samtidig giver en lang holdbarhed.

Marc fortalte, at de fortsat i dag er stærkt repræsenteret hos restauranterne, hvorfor de selvfølgelig har været hårdt ramt, da de fleste jo har været lukket, men salget til private har været okay. Da deres stærkeste salg netop er restauranterne, så er de heller ikke det vinhus, som har flest besøgende-

Jeg spurgte til sidst i mødet, om han ville fremsende lidt fotos til brug for denne artikel. Ingen problemer … jeg kunne bare lige sende en mail med ønsket. Det fik jeg gjort og modtog nogle af billederne her i artiklen fra Marc. Tak for godt møde.