Gourmetaften under titlen … Det gode liv

Med den rummelige titel Det gode liv … lagde jeres kære vinblogger forleden hus til en rigtig hyggeaften med en flok inkarnerede vin- og madnørder. En aften totalt extravaganza med noget af det bedste og dyreste mad, som man kan opdrive og nogle af deltagernes egne udvalgte vine fra de øverste hylder.

Jeg er egentlig med i rigeligt med vinklubber, men en aften som denne var svær at sige nej til … for dels var det gode mennesker og dels var idéen om sådan en aften var opstået under et godt glas bourgogne og de bedste idéer opstår jo – som de fleste ved – netop med indtagelse af gæret druesaft.

Vi havde derfor besluttet at lave en sådan vinaften, hvor vi gav den fuld skrue med både nogle af de dyreste råvarer, hvilket omfattede ægte kaviar, Wagyu Ribeye-steaks, sorte sommertrøfler men også nogle af vores bedste vine … 2 medbragte flasker pr. mand.

Dermed var menuen næsten også givet … eller i hvert fald skellettet til menuen. Jeg havde suppleret med lidt idéer og selv lavet en stak hjemmelavede blinis, langtidsfermenteret brød, kyllingeleverpaté, hvorved menuen kom til at se sådan her ud:

Aprilvejret var lunefuld, men denne fredag tittede solen frem, så vi startede med lidt let bourgogne udenfor under den overdækkede terrasse, mens vi ventede på. at de sidste slendrianer nonchalant dukkede op, så vi havde en fuld kvintet.

Og så gik vi omgående i gang … først med en flaske champagne i form af en 2015 Brut Millésimé fra Louis Nicaise i en magnumstørrelse og så var vi ligesom i gang.

Maden

Aprilkulden gjorde dog, at vi hurtigt trak indenfor i havestuen, hvor vi så tog hul på maden … først med den eksklusive fiskerogn og dertil en imponerende flaske 2008 Cuvée Sir Winston Churchill fra champagnehuset Pol Roger.

Hjemmelavede blinis med kaviar & dejlig fed creme fraiche

Mine små hjemmelavede blinis savnede måske den perfekt runde form, som en blinispande kunne give, men det blev så rigeligt opvejet af en 100 gram dåse Gastro Unika kaviar, som Thomas havde købt og nu kom på de uperfekt blinis sammen med fed 38% creme Fraiche.

Det var vist mit første rigtige møde med dyr kaviar og det blev samtidig perfekt suppleret med dyr champagne … som nævnt en 2008 Cuvée Sir Winston Churchill fra Pol Roger.

Og sikke en start på vor lille gourmetaften … WAUW.

Hjemmebagt langtidsfermenteret brød med kyllingeleverpaté & syltede rødløg

Jeg er fan af kyllingeleverpaté … det er en rigtig bonderet serveret sammen med godt brød, så det havde jeg lavet som en ekstra ret til vores lille aften.

Og jeg elsker sgu at lave godt brød, her langtidsfermenteret brød lavet af Caputo mel og så bagt på bagestål i ovnen med 300 grader varmluft og grill. Jeg lavede to versioner … en helt almindelig og så en mørk, hvor der var tilsat lidt maltmel.

Kyllingeleverpatéen havde jeg lavet helt klassisk med løg, hvidløg, fløde, smør og så lidt rosmarin og cognac tilsat kyllingeleveren inden patéen blev blendet. Jeg havde syltet lidt rødløg dertil.

Gnocchi med svampe, parmesan & sorte sommertrøfler samt 6-7 Mbs Wagyu Ribeye Steaks

Aftenens hovedret var dyre 6-7 Mbs Wagyu Ribeye Steaks, som Thomas også havde købt … 400 gram smøragtig mør kød bøffer, som jeg så havde valgt skulle suppleret med gnocchi med smørristede svampe … med revet parmesan og sorte sommertrøfler henover.

Dermed gik der jo nærmest svamp i tilbehøret … et mix af både brune skovchampignon, østershatte og kantareller smørstegt og serveret sammen med en flødesauce kogt ind med lidt rødvin. Den blev de kogte gnocchi vendt i … og fik følgeskab af nogle sorte, friske sommertrøfler, som jeg netop havde fået leveret tidligere på dagen.

Thomas grillede bøfferne på min gamle gasgrill, selvom klokken på det tidspunkt var fremskreden og mørket havde sænket sig … både om byen og Houlbergs gasgrill. Med med lyset fra sin iPhone fik Thomas stegt bøfferne og jeg supplerede så med tilbehøret.

Oste, kiks og Houlbergs brød

Langt senere på aftenen – og efter talrige rødvine –  fik vi lidt oste som dessert. Thomas havde gemt lidt hvidvin til osten i form af en fantastisk lækker Chassagne Montrachet fra Vincent Dancer, mens vi aldrig nåede til Michaels medbragte 2017 Memundis Langhe Chardonnay fra Marrone … så den ligger fortsat og venter i mit køleskab.

Det skyldes måske også, at jeg – udover de 2 vine fra hver mand – havde smidt en lille konkurrence ind, hvor man kunne smage 5 vine, som man skulle gætte land og druesort på. Det var vine, som man så kunne gå og nippe lidt til i løbet af aftenen … og alle vine tidligere anmeldt her på Houlbergs Vinblog, nemlig disse:

Konkurrencen gik ikke vildt godt og endte med beskedne point med Niels som en beskeden vinder. Men der var også godt med vine, hvor de primære vine selvfølgelig var de medbragte vine.

Vinene

Som nævnt startede vi med 2 champagner, som Brix havde taget med. Derefter smagte vi – inden de næste retter – en 1999 Château Mouton Rothschild, som Michael havde haft liggende i kælderen i mange år og så lige nu bare blomstrede med perfekt modenhed.

Samlet så feltet sådan her ud:

Fantastiske oplevelser med specielt Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill, 1999 Château Mouton Rothschild, 2015 Arnoux-Lachaux Echezeaux Grand Cru, Vincent Dancers Chassagne Montrachet og Clapes 2012 Cornas som de helt store og unikke oplevelser.

To af vinene havde jeg smagt før … min egen Etna Rosso San Lorenzo Grande Terroir Ellittico fra Tenuta delle Terre Nere samt Arnoux-Lachauxs 2014 Pinot Fin, så der har jeg selvfølgelig bare linket til mine tidligere anmeldelser.

Som vanligt har jeg links til mine beskrivelser og anmeldelser af alle de øvrige vine … glæd dig til et kig ind bagved nogle af disse ikoniske vine og jeg kan allerede nu godt afsløre, at flere af vinene opnåede de magiske 7 Thumbs Up.

Hvor går sådan en aften bare hurtigt … masser af snak, hyggelige historier, snak om mad og vin samt aftenens mad og de medbragte vine. Tak for en aften extraordinaire guys … totalt eksklusivt og vanedannende.