2015 Voltumna, Riserva Q, Toscana, Italien

2015 Voltumna, Riserva Q, Toscana, ItalienMed næste vin – en 2015 Riserva Q – er vi ved Dicomano nord for Firenze, hvor vi i den grønne Mugello dal afgrænset af Appeninerne mod nord og Monte Giove mod syd og med floden Sieve løbende på kryds og tværs i dalen, finder vinhuset Voltumna.

Vinhuset drives af Marzia Politi og hustruen Valeria. De overtog vingården i 2012 sammen med et andet ægtepar, der i forvejen allerede arbejdede på vingården. Ved købet oprettede de sammen et andelsselskab, hvorefter de navngav projektet Voltumna efter den etruskiske gudinde for jorden og underverdenen, men også det italienske ord for held … la fortuna.

Allerede efter overtagelse blev driften omlagt til biodymamik, hvilket i starten skete med vejledning fra vinmageren Michele Lorenzetti, men siden 2013 har Leonello Anello været brugt som konsulent til fremstillingen af vinene på Voltumna.

Marzia Politi har samlet 5 hektar vinmarker og de fleste vinstokke er plantet tilbage i år 2000, men han har også enkelte parceller med Sangiovese vinstokke, der stammer tilbage fra 1980’erne.

Ud af de 5 hektar marker er der 1,8 hektar med Sangiovese fordelt på 5 forskellige parceller og de resterende marker med Pinot Noir, Pinot Gris og så nogle parceller med et mix af forskellige druer.

Jeg har tidligere fra Voltumna smagt en 2015 Querciolo og en 2015 12-15 Pinot Nero, hvor sidstnævnte dog er en cuvee bestående af to meget varme årgange … 2012 og 2015.

Denne Riserva Q er derimod lavet på 100% Sangiovese og en en vin, som udelukkende laves i de bedste år. Det er vel en luksusudgave af husets Querciolo … men som med vinen Querciolo kommer druerne fra nogle af husets marker i 300 meters højde, hvor stokkene er plantet i år 2000.

Som nævnt sker arbejdet i vinmarken ud fra biodynamisk tilgang, hvor man tilstræber at skabe en bred biodiversitet omkring selve vinstokken uden brug af sprøjtemidler og pesticider.

Vindruerne omgives hver morgen af en tæt tåge, som indhyller hele vinmarken. Dette skaber perfekte betingelser for at udvikle botrytis i druerne, hvilket jo ellers mest ses fra søde dessertvine, som fx i vine som Sauternes fra Bordeaux eller søde vine på Riesling.

Botrytis er en ædelråd, som tilfører druerne ekstra sødme, da indholdet af vand i druerne formindskes, mens sukkerindholdet forbliver intakt. Det vil man normalt gerne udgå i rødvine, da de pga. af bl.a. højere PH-værdi øger risikoen for, at vinen kommer til at udvikle yderligere og uønsket bakteriel infektioner.

Derfor er dette fænomen sjældent anvendt i rødvine, men det gør Voltumna med både Querciolo  og denne Riserva Q. Vinen er lavet efter en filosofi om, at selve vinificeringen skal ske så naturligt so muligt.

Det betyder i praksis at man anvender spontangæring på druernes egne gærceller og alene en smule svovl under selve vinificeringen, men dig i meget små mængder … beskedne 13 mg. pr. liter i denne vine. Efter endt fermentering er vinen lagret 18 måneder på små egefade og de bedste fade bliver til Riserva Q.

WAUW for s…. og pardon my french eller næsten. Men der er sgu skrald på drengen. Det er øko-bio, svedig landmand, mødding, garvet læder og kogte nødder. Frugten er godt moden og måske endda også på vej videre … næsten lidt småoxideret. Det er kirsebær, blommer, ribs, violer og tør tobak.

I kæften er det mundsmeltende godt og vinen hænger bare i lang, lang, lang tid efter, at du har synket. Det er så rundt, modent, elegant med let pibetobak, lyse kirsebær, ribs, nødder og har næsten sart og fin aristokratisk syre og en tussegammel balsamicoeddike. Til prisen er det et fund, men formentlig er det ingen kældervin, men en vin, som man nu bare knuselsker. 94 point.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 189 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7