2015 Voltumna, 12-15 Pinot Nero, Toscana, Italien

2015 Voltumna, 12-15 Pinot Nero, Toscana, ItalienDet er en tilsnigelse, når jeg skriver, at denne 12-15 Pinot Nero fra vinhuset Voltumna er en 2015, for den modne vin er faktisk lavet som en cuvee bestående af to meget varme årgange … 2012 og 2015.

Voltumna har vi stødt på tidligere her på vinbloggen og det var sidste år, hvor jeg smagte deres lille genistreg Querciolo. Men her er det altså deres 12-15 Pinot Nero.

Vinhuset ligger i Dicomano i Mugello dalen nord for Firenze … en bred grøn dal afgrænset af Appeninerne mod nord og Monte Giove mod syd og med floden Sieve løbende på kryds og tværs i dalen.

Voltumna drives af Marzia Politi og hustruen Valeria. De overtog vingården i 2012 sammen med et andet ægtepar, der i forvejen allerede arbejdede på vingården. Ved købet oprettede de sammen et andelsselskab, hvorefter de navngav projektet Voltumna efter den etruskiske gudinde for jorden og underverdenen, men også det italienske ord for held … la fortuna.

Allerede efter overtagelse blev driften omlagt til biodynamisk produktion, hvilket i starten skete med vejledning fra vinmageren Michele Lorenzetti, men siden 2013 har Leonello Anello været brugt som konsulent til fremstillingen af vinene på Voltumna.

De har samlet 5 hektar vinmarker og de fleste vinstokke er plantet tilbage i år 2000, men har enkelte parceller med Sangiovse stokke, der stammer tilbage fra 1980’erne. Ud af de 5 hektar marker er der 1,8 hektar med Sangiovese fordelt på 5 forskellige parceller og de resterende marker er med Pinot Noir, Pinot Gris og så nogle parceller med et mix af forskellige druer.

12-15 Pinot Nero er lavet med druer fra en af husets marker beliggende i 300 meters højde og med en jordbund hovedsageligt af ler og selvfølgelig dyrker biodynamisk. De to årgange er vinificeret på hver deres måde: 2012 årgangen er vinificeret i rustfri ståltank, mens 2015 årgangen har ligget på fad.

Duftmæssigt er det også en virkelig moden Pinot Noir, men den holder sig lige på den rigtige side og bliver ikke for overmoden, men skal formentlig heller ikke gemmes så mange år mere. Og i glasset er der da også nogle changerende brunlige farver, som kommentator Poul Erik Andersson ville ha’ sagt i en kommentering i DM i dans.

Der er pænt moden frugt, kirsebær, blommemarmelade, svag hindbær, godt med champignon, svampemix, muldjord, gammelt træ, jernbanesveller og lidt røg.

I munden viser vinen imidlertid sin styrke … meget blød, smooth, ganske vist med en moden frugt, kirsebær, brombær, blommer, men samtidig med nogen syre, der giver svag friskhed, mens tanninerne er tørre om end omgængelige. En lille kæk Pinot Noir sødme giver et bidrag til den gode, behagelige balance med lidt afdæmpede krydderier og let bitterhed i eftersmagen.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 138 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7