2019 Domaine Louis Moreau, Chablis, Bourgogne, Frankrig

2019 Domaine Louis Moreau, Chablis, Bourgogne, FrankrigDer blev efterspurgt hvidvin i det houlbergske palæ, hvilket blev løst med en lille Chablis fra Domaine Louis Moreau.

Vinhuet ligger i den lille by Beines i Chablis i Bourgogne … omkring 10 kilometer nordøst for Auxerre og drives af Moreau familien.

De har været vinbønder i Bourgogne siden begyndelsen af 1800-tallet, hvor Jean Joseph Moreau arbejdede som tonnelier, altså producerede vintønder.

I 1814 skiftede han dog spor og etablerede sig som en vinkøbmand med J. Moreau & Fils, som siden har lagt grund til det nuværende Domaine Louis Moreau  … og endda også Domaine Christian Moreau, som drives af Louis’ onkel.

Louis Moreau er 6. generation og er selv uddannet ønolog fra fra Fresno State University i Californien og har også arbejdet for forskellige vinhuse i staterne inden han i 1994 vendte tilbage til Chablis og overtog driften efter hans forældre Jean-Jaques Moreau og Eva Madsen … ja, det hedder hans mor. Om hun er dansker ved jeg imidlertid ikke, men det lyder jo unægtelig sådan.

Moreau driver reelt 2 vinhuse, nemlig Domaine Louis Moreau samt Domaine de Biéville. Domaine de Biéville ligger i den østlige del af Chablis og er startet af Louis’ far i 1970’erne, hvor han tilplantede en stor 45 hektar sammenhængende vinmark.

Domaine Louis Moreau ejer omkring 20 hektar og allerede i starten af 1900-tallet købte familien en række vinmarker, så i dag ejer de blandt andet en lang række fine Premier Cru og Grand Cru marker, faktisk ejer de 5 Grand Cru marker, heraf er de endda eneejer af en af Grand Cri markerne … altså en såkaldt Monopole mark. Derfra laver de bl.a. vinen Grand Cru Clos des Hospices dans les Clos.

Louis Moreau laver alene hvidvine og 11 forskellige fra de to domainer. Louis’ vine fadlagres gennemgående kun ganske få måneder for at fadets vaniljearomaer ikke skal maskere vinenes naturlige store renhed og kompleksitet. Målet er at lave vinene der bedst muligt afspejler den unikke terrior.

Denne basis Chablis er levet på Chardonnay druer fra en række  udvalgte parceller med næsten 40 år gamle vinstokke omkring landsbyerne Beines og Chabllis.

Efter høsten er druerne skånsomt presses efterfulgt af naturlig spontangæring med temperaturstyring. Vinen er lagret 12 måneder sur lie på ståltankene … altså helt uden lagring på egefade.

Duftmæssigt er der smæk på … masser af æbler, æblekompot og æblegrød sammen med lidt tropiske frugter som mango og ananas, lidt røgede noter, flint og et skvis citrus. Det er en frejdig, frisk samt ekspressiv duft … intet sart eller forsigtigt, men masser af velduft.

I munden er det lidt samme historie … meget smagsfuld vin med skrald på aromaerne. Der er æbler, pærer, fersken samt et saltet, røget og mineralsk bid. Det er Chablis med tyngde, krop og masser af smag … absolut læskende og drikkevenlig.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 189,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 149,95 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7