2017 Weingut Aldinger, Untertürkheimer Gips Marienglas Spätburgunder GG, Württemberg, Tyskland

2017 Weingut Aldinger, Untertürkheimer Gips Marienglas Spätburgunder GG, Württemberg, TysklandEr det ikke ved at være tid til lidt Spätburgunder i glasset? Dumt spørgsmål, for det er det jo altid. Denne gang er det løst med en 2017 Untertürkheimer Gips Marienglas Spätburgunder Großes Gewächs fra Weingut Aldinger.

Weingut Aldinger ligger tæt ved den lille by Fellbach omkring 5 kilometer nordøst for Stuttgart,  som jo er kendt for produktion af Mercedes og Porsche. Men derudover produceres der altså også vin og netop Aldinger nævnes som en af de gode vinproducenter i Württemberg området.

Vinhuset Aldinger Husets rødder går helt tilbage til 1492, hvor Bentz Aldinger kom til den lille by for blive vinavler. Imidlertid blev det som bødkere, at familien fik deres primære erhverv.

Da Gerhard Aldinger sammen med hustruen Annelies i 1995 overtog driften, så omdannede han ejendommen og startede en vinproduktion med vine i eget navn. Senere blev produktionen udvidet bl.a. med købet af deres ultimative topmark Untertürkheimer Gips.

Samlet har familien i dag 29 hektar vinmarker, nemlig Untertürkheimer Gips, Marienglas, Rotenberger Schlossberg, Uhlbacher Götzenberg, Fellbacher Lämmler, Stettener Möchberg, Fellbacher Goldberg, Hanweiler Berg, Maien og Stettener Pulvermächer.

Siden 1992 har det været Gert Joachim Aldinger, der har drevet vingården, hvilket i dag sker sammen med sønnerne Hansjörg og Matthias. Gert Joachim kaldes kongen af Kappelberg … bjerget som ligger ved byen Fellbach, men i dag har sønnerne dog overtaget det meste af driften.

Hos Weingut Aldinger dyrker de mest Riesling, Spätburgunder, Lemberger og Trollinger. Denne vin er selvfølgelig laver med druer fra Große Lage marken Untertürkheimer Gips, som familien Aldinger købte en parcel på i 1974.

Untertürkheimer Gips ligger for foden af Talkessels Stuttgarts i Neckar dalen. Man har dyrket vin her i over 200 år og undergrunden har netop et højt indhold af gips … og der har da også tidligere været udvidet gips fra stedet. Så navnet Untertürkheim Gips er en reference til den tidligere gipsminedrift.

På Aldingers marker har man også fundet Marienglas, eller på dansk marieglas aka selenet, som er en slags farveløs gipskrystal, som også kan anvendes til optiske formål. Navnet selenit kommer fra det græske ord, som betyder måne, da man i gamle dage mente, at gipskrystallerne tog til og af efter månens faser.

Så det er altså derfor, at vinen har navnet Untertürkheimer Gips Marienglas Spätburgunder Großes Gewächs. Den er lavet på 100% Spätburgunder druer, som først har ligger i en kold maceration i omkring en uge inden gæring i 50% åbne egekar og 50% ståltanke efterfulgt af 16 måneder lagring på barriques. Vinen har 1,8 gram restsukker pr. liter.

Duftmæssigt er det spot-on, up-the-alley og meget klassisk tysk Spätburgunder med animalsk, sødlig kostald, masser af kirsebær, hindbær, tranebær og så en god portion fadpræg med våde fade, vanilje, kanel, nogen tørhed samt en stringent, ren, smågrøn og syrlig nerve. Det er sgu ret lækker duft.

I munden er vinen langt mere frisk, syrlig end forventet … virkelig en lille syrebasse, som har masser af syrlig, lys frugt som fx granatæbler, rønnebær, ribs og rabarber … direkte og ren suppleret med jernagtig og mineralsk kant, jod og grønne krydderurter. Der er absolut en ung spradebasse – godkendt – men nok lidt for syrlig for min smag.

Købt i Tyskland til 34€ … svarende til 253 kr.

Vinanmeldelse 5/7