Houlberg går i dybden … med test af 3 håndfulde Crémant d’Alsace vine

Vi nærmer os den tid på året, hvor vi skal holde årets sidste fest … nytårsaften. Den aften skal alt være perfekt, så vi gør os umage for at det bliver en mindeværdig aften med den bedste mad samt de bedste vine. Både ved dronningens nytårstale og ved slaget til midnat fejrer vi det ofte med dyre champagner.

Men du kan sparre dine penge – eller i hvert fald nogle af dem – ved i stedet at vælge et fremragende alternativ, nemlig Crémant d’Alsace, lavet på fuldstændig samme måde, men blot fra et andet vinområde i Frankrig. For Crémant d’Alsace er en mousserende vin, der let kan måle sig med rigtig champagne og som de fleste vil sætte pris på.

Nu har Houlberg så besluttet at kigge lidt nærmere på Crémant d’Alsace … gå lidt i dybden omkring Crémant d’Alsace og Alsace, om appellationen, fremstillingen af vinen og så selvfølgelig også teste en stor røvfuld Crémant d’Alsace vine … helt præcis 15 forskellige.

Alsace

De fleste – vinkendere eller ej – kender Alsace på grænsen mellem Frankrig og Tyskland og lige mellem bjergkæderne Vogeserne og Schwarzwald … det smukke gamle tysk/franske område med små, bedårende byer med gamle bindingsværkshuse, storkereder og selvfølgelig masser af hvidvin.

Du har måske endda selv kørt på Route des Vins d’Alsace … den 170 kilometer lange og smukke vinrute, som snor sig gennem hele Alsace og forbi nogle af de bedste vinproducenter og områder.

Alsace er perfekt til dyrkning af vin … ligger i læ af Vogeserne og har et tørt, et solskinsrigt klima og en kompleks jordbundsforhold. Der produceres da også årligt omkring 160 millioner flasker vin i Alsace og heraf er 90% hvidvine på de mest udbredte sorter som Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Gris og Gewurtztraminer.

Der har været dyrket vin i Alsace i hvert fald siden det første årtusinde, og i Middelalderen var vinene fra Alsace blandt de mest anerkendte og siden 1400-tallet har broderskabet Confrérie Saint-Étienne på Château de Kientzheim bestræbt sig på at garantere og promovere Alsace-vinenes omdømme.

Jordbunden i Alsace er meget sammensat, men der er både granit, kalksten, gnejs, skifer, sandsten og andre stenarter. Der er samlet 15.298 hektar vinmarker, som strækker sig over 2 departementer Haut-Rhin og Bas-Rhin. De fleste store producenter befinder sig i det sydligste af Haut-Rhin.

Vinene fra Alsace falder lidt uden for rammerne af den franske vinlovgivning, hvilket bl.a. skyldes regionens lange kulturelle og politiske tilhørsforhold til Tyskland.

Instituttet INAO aka Institut National des Appellations d’Origine har lavet 3 klassifikationer i Alsace, altså AOC’er. Disse attesterer, at vinene stammer fra et geografisk defineret produktionsområde, hvorfor AOC er en officiel ægthedsgaranti.

De 3 AOC’er er AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru og AOC Crémant d’Alsace. AOC Alsace klassifikationen stammer fra 1962, mens AOC Crémant d’Alsace fik sin status i 1976.

Appellationen og lidt om druerne

Man har produceret Crémant d’Alsace siden 1900, men det var altså først i 1976, at appellationen Crémant d’Alsace AOC kom til verden og lige siden har Crémant d’Alsace været en succeshistorie med konstant fremgang.

I dag udgør de mousserende Crémant d’Alsace vine 26% af den samlede mængde AOC vin i hele Alsace og er nu den 2. mest solgte mousserende vin i Frankrig efter Champagne. Der produceres årligt omkring 32 millioner flasker af den mousserende vin fra Alsace … en vild udvikling, for i 1979 producerede området kun 1 million flasker Crémant.

Hele 3.900 hektar vinmarker spredt over 119 kommuner anvendes til produktion af Crémant d’Alsace … og der findes ikke mindre end 3.200 producenter. Og franskmændene elsker selv crémant’erne, hvorfor kun 21% af den samlede produktion eksporteres … resten drikker de selv og de burde vel sige noget om kvaliteten.

I modsætning til Champagne, hvor der alene bruges 3 forskellige druesorter, så må der i Alsace anvendes 6 forskellige druesorter, nemlig Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Auxerrois Blanc og Pinot Noir. Sidstnævnte er eneste drue, som er tilladt anvendt til Crémant d’Alsace Rosé, mens den mest anvendte af druesorterne er Pinot Blanc, som udgør 59% af de druer, som anvendes i Crémant d’Alsace.

Oftest er en Crémant d’Alsace en blandingsvin af flere druesorter, men kan altså også være fremstillet på enkeltdruer … i så fald vil det fremgå af etiketten. Det kan vi også se nærmere på, når vi om lidt kigger nærmere på de vine, som jeg har testet.

Som jeg indledningsvis skrev, så er en Crémant d’Alsace et billigt alternativ til champagner. Det skyldes flere ting. Det skyldes bl.a. at Champagne har været meget dygtige til at markedsføre deres vine, så champagner i dag har prestige og næsten altid kommer på bordet ved bryllupper, ved fejring af sejre og lignende.

Men det skyldes også, at champagner ofte lagrer længere tid i kælderen, hvilket også er med til at fordyre produktionen. Crémant d’Alsace vine skal blot ligge mindst 12 måneder med andengæring på flaske, selvom mange producenter i de senere år også er begyndt at fremstille vintage Crémant, der har lagret i længere tid. I min test smager jeg bl.a. også netop sådan tre vine, hvor den ældste var en årgang 2008.

Fremstilling af Crémant d’Alsace

Lad os kigge nærmere på, hvordan en Crémant d’Alsace egentlig bliver fremstillet:

Høst og presning

Druerne til Crémant d’Alsace bliver altid høstet som de første og helst inden de opnår fuld modenhed. Dermed bibeholder de et livligt og friskt udtryk.

Druerne skal også høstes manuelt, da klaserne skal være hele, hvilket en maskinhøst – hvor druerne rystes af klaserne og dermed nemt beskadiges – ikke kan håndtere. Klaserne skal transporteres til kælderen på en måde, så de ikke bliver trykkede, og de hele klaser kommes i pressen uden afstilkning.

Bundfældning

Efter presning transporteres druemosten til individuelle tanke alt efter druesort og mark. Efter 12-24 timer har de store urenheder så som stilke, skaller og kerner bundfældet sig, og mosten skilles fra bundfaldet og kommes på gæringstanke.

Alkoholgæring

Vinificeringen af Crémant d’Alsace begynder med den første alkoholgæring. Takket være gæren, som kan være den naturlige gær eller en tilsat gærtype, omdannes sukkeret til alkohol og mosten bliver til vin.

Tirage

Denne operation, som først må finde sted efter den 1. januar året efter høst, består i at tilsætte en liqueur de tirage, der er en blanding af sukker og gær, som provokerer en ny gæring … andengæringen. Vinen kommes nu på flaske, bliver lukket med en kapsel og bliver lagt i kælderen.

Andengæring

Tilsætningen af liqueur de tirage, altså gær og sukker gør, at en ny gæring kan gå i gang, kaldet en prise de mousse. Det er her boblerne bliver til. De udvikles i den lukkede, liggende flaske, hvor der takket være den horisontale position, sker en langsom udveksling mellem vinen og gæren.

For at få den bedste kvalitet af bobler, skal vinen ligge mindst 9 måneder, men ofte ligger flaskerne fra Alsace meget længere for at vinen kan udvikle sig yderligere og regler tilsiger, at de skal ligge i mindst 12 måneder fra tirage.

Remuage

I denne proces skal flasken fra den liggende position op at stå på hovedet. Det kan enten ske manuelt i et pupitre, der er et  træstativ med huller til flaskerne eller i en trådkasse, der mekanisk løbende ændrer position.

Hele processen går ud på langsomt og regelmæssigt at få flaskerne fra vandret position til lodret position, så flaskerne står med halsen nedad. Når processen er færdig, har de døde gærrester samlet sig i halsen.

Dégorgement

Dégorgement eller på danske degorgering er den proces, hvor gærresterne fjernes fra flasken. For at få samling på gærresterne i flaskehalsen fryses halsen, så gærproppen kan skydes ud ved hjælp af den kuldioxid, der har dannet sig i flasken under gæring.

Den mængde vin, der nu mangler erstattes af sukkervand … en liqueur d’expédition, som består af vin, eventuelt tilsat sukker alt efter, om man vil have en tør eller en halvtør Crémant d’Alsace.

Lagring og forsendelse

Efter dégorgement bliver den oprindelige kapsel erstattet af en prop – for det meste af kork – og fæstnes med ståltråd. Nu skal Crémanten lagres i kælderen inden den kan sælges. Den skal som skrevet ligge i mindst 12 måneder fra tirage, altså fra man har tilsat gær til den anden gæring og til den må sælges.

Houlbergs test

Med lad os komme til sagen … hvordan smager de mousserende Crémant d’Alsace vine, hvis man tager den store bredskyggede hat på og smager sig igennem 15 forskellige af slagsen?

Jeg havde udvalgt et bredt udsnit crémant’er … dog behændigt udelukket roséudgaverne, men i stedet almindelige hvide på et udsnit af forskellige druer og samtidig inklusiv et par Vintage årgangs crémant’er.

Dermed så feltet sådan her ud i den rækkefølge, som jeg – helt tilfældigt – smagte mig igennem vinene:

Ovenover har jeg selvfølgelig – as usual – linktet til mine beskrivelser og anmeldelser af de 15 Crémant d’Alsace vine.

Konklusion

Men lad mig slå det fast med det samme … man får  masser af kvalitet i en Crémant d’Alsace. En sammenligning med champagner vil aldrig være helt korrekt, for de fleste crémant’er er lavet på druer eller et blend af druer, som er anderledes end i Champagne, hvor kun 3 druesorter er tilladte … mod de 6 forskellige i Alsace.

I en sammenligning med champagner skal man også huske på, at de fleste af de smagte Crémant d’Alsace vine bare koster langt mindre end en flaske af de mousserende vine fra Champagne, så på den måde får man masser af vin for pengene i en Crémant d’Alsace.

Men selve bredden, variationen og forskelligheden er simpelthen større i Alsace, hvorfor de testede mousserende Crémant d’Alsace vine byder på ret forskellige indtryk, men hvor mange fuldt ud kan matche de bedste champagner, som nu fx Sohler Philippes fine, fabelagtige vintage Crémant d’Alsace Millésimé 2008.

Crémant d’Alsace er således et godt bud på en mousserende vin til både hverdag og fest, da de kan fås i alle prislejer, kvaliteter og efter den stil, som man ønsker. Så måske skal vi bare gøre som  franskmændene selv … drikke Crémant d’Alsace.

Lad os slutte med at proppe endnu en Crémant d’Alsace op og så ønske hinanden et godt nytår!