Rueda Masterclass med MW Jonas Tofterup

Forleden var jeg til en MasterClass med temaet Rueda … henlagt til de fabelagtige lokaler hos erhvervsskolen College360, der uddanner vore fremtidige kokke, tjenere og sommelier.

Det var Danmarks første Master of Wine Jonas Tofterup, der skulle fortælle om Rueda området, vinene og forestå en smagning af 10 udvalgte vine fra området.

Derefter ville der være lejlighed til at smage flere vine i en walk around smagning hos en række producenter, hvor en række samtidig også ledte efter importører i Danmark.

Det var en MasterClass, som Jonas havde kaldt; Rueda – meget mere end forfriskende hvidvine. Deltagerkredsen var mest vinhandlere og folk fra restaurantbranchen og selvfølgelig en flok af de studerende på skolen … og så et par vinnørder som mig …  jeg spottede da også overvinnørden René Langdahl Jørgensen.

De fleste kendte jeg dog ikke, men mødte heldigvis også gode folk som Mads fra Højbjerg Vine og Claus fra Propperiet. Og sikke fine faciliteter, som College360 har og de studerende skulle også hjælpe med det praktiske med at skænke de vine, som vi undervejs skulle smage i erhvervsskolens restaurant.

Rueda området

Rueda er en historisk vinregion, der ligger godt 170 kilometer nordvest for Madrid. Regionen ligger som nabo til Ribera del Duero blot 45 kilometer fra Valladolid og den berømte Douro flod strømmer også igennem det nordlige Rueda.

Rueda er – som Ribera del Duero – en del af Castilla y León vindistriket og er i dag  Spaniens suverænt vigtigste og mest kendte hvidvinsregion. Det er primært kendt for sine tørre, aromatiske og friske hvidvine lavet overvejende på druesorten Verdejo.

Vinregionen er opkaldt efter den lille by Rueda og området ligger nærmest fladt  i en fordybning skabt af Dueroflodens sedimentering ved dens udstrømning mod Atlanterhavet for 28 millioner år siden.

Historisk set går vinproduktionen i Rueda langt tilbage og Verdejo druen er sporet tilbage til Vestafrika, hvorfra den kom til Rueda med Maurerne. De første Verdejo vine kan dateres helt tilbage til det 11. århundrede, så der er produceret vin i området i århundreder.

Selvom Rueda er temmelig fladt, så ligger det relativt højt over havets overflade i 700-870 meters højde spændt ud over området i en trekant mellem de tre byer Segovia, Ávila og Valladolid,

Klimaet, kulturen og appellationen

Rueda ligger således i et barsk klima … vintrene er lange og kolde, mens foråret er meget kort med stor risiko for frostskader langt ind i maj måned. Faktisk er området kun frostfrit i en forholdsvis kort tid fra 6. juni til 17. september.

Somrene er til gengæld varme og tørre … afbrydes kun af uvelkomne storme. Samtidig er nedbørsmængden i Rueda endda begrænset til omkring sølle 400-500 mm om året, mens regnen på den anden side af bjergene i fx Rías Baixas ligger et sted mellem 1.400-1.800 mm.

Den enorme forskel mellem de høje dagstemperaturer om sommeren og efteråret samt de kølige nattetemperaturer ned til 2-4 grader allerede i september, er kernen i at skabe balancerede vine.

Sukkeret dannes i takt med sommerens varme dage, mens druens syre fastholdes gennem den køligere nat. Derfor kommer vinene fra Rueda altid med en fantastisk syre og frugt balance. De tørre somre tvinger også vinstokkende til at trænge dybt ned i jordbunden efter vand og er med til at give vinene et delikat mineralsk præg.

Rueda er en relativt stort region med omkring 20.000 hektar vinmarker, der dyrkes af blot 75 forskellige vinerier. Det er altså et område, hvor der findes få, men meget store producenter, som råder over et stort antal hektar … selvom der selvfølgelig også findes små producenter.

Man har nemlig i Rueda en stærk og stolt vinkultur … og tidligere gik flere vinbønderne og familier sammen i såkaldt peñas, som er små grupper af familier, som sammen lavede deres vine og lagrede dem i underjordiske små huler … men i dag er de fleste dog efterhånden ophørt eller opslugt af større vinproducenter.

Ser man på, hvor producenterne holder til, så er de primært koncentreret to steder … de fleste ligger mellem Rueda by østpå op mod Valladolid, mens der også er en koncentration længere mod syd mellem Ávila og Segovia … første område mest præget af ler i jorden og det sydligere med mere sandet jord.

Allerede i 1977 startede arbejdet på at lave en DO aka Denominación de Origen appellation for Rueda og det fik Rueda i januar 1980 som første i Castilla y León og dermed endda 2 år før Ribera del Duero fik deres appellation. Under DO Rueda er der hele 72 kommuner, hvoraf 53 ligger i  Valladolid-provinsen, 17 i Segovia provinsen, og 2 i Ávila provinsen.

Druerne og vinene i Rueda

Verdejo er den mest udbredte drue i Rueda, som i dag står for produktion af 35-40% af al DO appellations hvidvin i hele Spanien og de 20.000 hektar vinmarker giver i alt omkring 110 millioner flasker vin årligt.

Ud af de mange hektar udgør Verdejo også 86,56%, mens de øvrige sorter primært er Sauvignon Blanc med 7,36% og Viura med 5,27% og resten fordelt på sorter som Palomino, Chardonnay, Viognier samt ganske lidt af Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo og Cabernet Sauvignon.

Som nævnt er Verdejo stjernen i Rueda … men mens at stamme helt tilbage fra 1100-tallet og komme fra det nordlige Afrika. Druen var egentlig glemt i mange hundrede år, men fik en opblomstring i løbet af 1980’erne af Rioja producenten Marques de Riscal, som i stedet for den gamle stil satsede på friske og aromatiske vine.

Verdejo modner tidligt og er moderat produktiv. Druerne har tynde skaller og er modtagelige for meldug. Da den er meget overfølsom for iltning, så derfor høster man den ofte om natten, hvor der er køligt og fugtigt.

Vinene på Verdejo egner sig bedst til at blive drukket unge og er som regel både friske, aromatiske og fyldige med urteagtige samt nøddet karakterer med afbalanceret syre og noget kælderpotentiale.

Jonas Tofterup fortalte, at Verdejo vinene ofte er billigere vine … en vinavler i Rueda vil ofte alene kunne få 0,50-0,60 euro pr. kilo druer, mens fx prisen på Albarino druer i Rías Baixas ligger omkring 4 euro pr. kilo, da de er langt mere efter efterspurgte hos forbrugerne.

Imidlertid er efterspørgslen – og produktionen – af Verdejo vine stigende på verdensplan. I dag står Rueda og deres Verdejo drue som det ultimative glas hvidvin, der kan produceres på den i Spanien og nye typer med bl.a. mere fadlagring er også dukket op. Man har også forsøgt at gøre det nemmere for forbrugerne af navigerer i området efterhånden forskellige vine.

I Rueda finder man således i dag flere typer vine og disse kan inddeles i disse klasser, hvilket for de hvide vine er:

  • Blanco
  • Blanco Dorado (oxidativ)
  • Blanco Pálida (fino)
  • Blanco Espumoso (mousserende)
  • Gran Vino de Rueda
  • Vino de Pueblo (villages)

Derudover er der rosévin, men de røde vine er inddelt helt klassisk i:

  • Joven
  • Crianza
  • Reserva
  • Gran Reserva

På de hvide vine kan du finde disse mærkater

Gran Vino Rueda er den nye kategori og betegnes som toppen af de hvidvinene og kræver, at vinstokkene er mindst 30 år gamle og så er der også restriktioner for størrelsen af høstudbyttet.

Vinene i MasterClass smagningen

Denne tirsdag formiddag med Jonas Tofterup ved roret skulle vi smage disse 10 vine, som Jonas fortalte om … en efter en med en række relevante kommentarer og indsigt:

Jeg har selvfølgelig linket til mine beskrivelser af vinhusene samt mine anmeldelserne er vinene. Men det var absolut et bredt udvalg af, hvad Rueda kan byde på af forskellige vine i helt forskellige prisklasser.

Vinene fra walk around smagningen

Efter selve MasterClass’en kunne vi lige besøge kantinen, hvor andre af skolens studerende kokke havde forberedt lidt mad, men derefter gik jeg rundt og smagte lidt flere vine hos en række udvalgte producenter.

Det var ikke fordi, at jeg var speciel tørstig og sådan en lille walk around smagning er jeg heller ikke speciel vild med. Jeg vil helst nu sidde ned, så jeg i ro og mag kan smage vinene ordentlig. Så det gjorde jeg også … hentede et glas, satte mig ned og smagte.

Det blev dog kun til 5 vine blandt de 66 vine, som man kunne finde på de 25 forskellige små boder … men heraf havde jeg jo allerede lige smagt 10 af dem til MasterClass smagningen og jeg spottede også flere vine, som jeg tidligere har smagt og anmeldt på bloggen.

Men samlet smagte jeg disse 5 vine:

Konklusion

Fed dag … professionelt og fedt at få så megen information om et område, som man tror man kender til … men alligevel ikke ved satans meget om. Den viden øgede denne dag, så stor tak til Jonas Tofterup for at guide os igennem dagen med masser af information og smagte vine … der viste lidt om spændviden i Rueda.