2019 Weingut Pitzner, PN19 Pinot Noir Riserva, Alto Adige, Italien

2019 Weingut Pitzner, PN19 Pinot Noir Riserva, Alto Adige, ItalienMed den næste Alto Adige vin er vi fortsat i området omkring Bolzano, for nu har vi nemlig fat i vinhuset Weingut Pitzner eller  Pitzner Winery & Suites, som de også kalder sig og det er med denne PN19 Pinot Noir Riserva.

Vingården drives af de unge brødre Markus og Thomas Puff. De overtog gården i 2014 fra deres far Martin og begyndte at lave vin, sådan cirka op til 45.000 flasker hvert år.

Familien har omkring 6 hektar vinmarker med gamle veletablerede vinstokke på 20-35 år og i enkelte områder er vinstokkene endda helt op til 95 år gamle.

Brødrene kombinerer traditionel og moderne vinproduktion og de står ikke tilbage for at afprøve nye teknikker og ideer. De lagrer bl.a. deres vine i en gammel hvælvet stenkælder, der lige så gammel som nærliggende Schloss Karneid, der blev bygget for 700 år siden.

Udover vinproduktionen så har familien også – som navnet Pitzner Winery & Suites – 3 små ferieboliger, som udlejes til vinglade turister.

Nå, men lad os kigge nærmere på denne PN19 Pinot Noir Riserva, hvopr Pinot Noir druerne kommer fra området Pianizia di Sopra i 450 meters højde. Terrænet er stejlt, markernes hældning er omkring 65%.

Druerne er høstet i den sidste halvdel af september. Derefter er druerne i vinkælderen kold-macereret i 5 dage ved 2- 4 grader, som er efterfulgt af spontangæring og maceration i åbne kar. Malolaktisk gæring og bundfældning foregår på ståltank, hvorefter vinen lagrer i 14 måneder på store 500 liter egetræsfade, hvor 30% er nye og 70% er brugt 1 eller 2 gange tidligere.

Hvordan dufter og smager den så i forhold til fx Franz Haas’ Pinot Nero i samme årgang?

Lad os endelig starte med duften … det dufter vildt godt og ingen tvivl om, at fadpræget her er større, men det er imidlertid også en noget lettere vin i næsen, hvilket egentlig også kunne ses i glasset, hvor vinen var dejlig lys og transparent. Der er animalsk landlighed, sød hestestald, let og sød frugt med jordbær, kirsebær og nogle lyse blommer, røg, en smule medicinkasse og så søde blomster … meget let og feminin.

I munden er det samme historie, hvor frugten ikke er helt så intens som Haaz, men saftigheden og letheden er klart større, hvilket giver en mere tilgængelig vin, hvor tanninerne er tydelig og så følges godt undervejs af lidt peber. Der er frugtsødme, lethed i frugten af både jordbær og hindbær, hvilket samlet giver en lyst til endnu et glas … som jo egentlig er et stort kvalitetstegn. Dette er den venlige og alligevel seriøse dame, som lokker og lokker, så man får lyst til sydtyrolsk jodlen … 93 point.

Forhandles af Lagrein Vin, hvor en flaske koster 220 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7