2017 Weingut Schmid-Oberrautner, Haussekt Villa Schmid, Alto Adige, Italien

2017 Weingut Schmid-Oberrautner, Haussekt Villa Schmid, Alto Adige, ItalienSkal vi ikke blive i Alto Adige området? I den nordlige udkant af Bolzano finder vi nemlig Weingut Schmid-Oberrautner, som vi her smager en 2017 Haussekt Villa Schmid fra.

Vingården er en af de ældste i området. Huset blev etableret i 1363 af Ullin am Raut fra naboklosteret Freising, men i 1411 byggede Andrä Schmid selve vingården, hvoraf dele af bygninger stadig eksisterer i dag og vidner om 21 generationers liv med vin. Således har vinhuset en historie på mere end 600 år, men i dag drives det gamle hus af den 21. generation i form af Florian Schmid sammen med hustruen Judith.

Florian står både for vinmarker og vinproduktion fra familiens samlede 9 hektar vinmarker samt lidt opkøbte druer. Han laver årligt omkring 95.000 flasker vin.

Der dyrkes hovedsageligt druesorterne Lagrein og St. Magdalener, men også sorter so Pinot Noir, Merlot, Chardonnay og Pinot Blanc.

Her smager vi så Florians Haussekt Villa Schmid, der er en relativ ny vin i sortimentet … de har kun lavet den i 15 år. Den er lavet på 90% Chardonnay og 10% Pinot Noir.

Druernes er  udelukkende høstet ved håndkraft, hvor basisvinen først laves, mens andengæringen aka flaskegæringen derefter så er sket efter den traditionelle champagnemetode i flaske, hvor vinen lagrer i mindst 3 år sur lige inden en endelig degorgering. Den har små 10 gram restsukker pr. liter.

I starten et voldsomt brus op i næsen … men når det lige er dampet af, så åbner der sig en stor landlighed, som er bondsk, animalsk og så også har en duft af noget nødder, vanilje, karamel samt en frugt med søde og saftige æbler samt noget tropisk frugt, dåseananas samt en lakridskonfektagtig sødme, der er meget indsmigrende.

Smagsmæssigt virker sødmen mindre, for vinen har et frisk og tørt bid, hvor boblerne aka moussen i starten er opbrusende, men hurtigt aftager en smule, hvorefter der bare kommer umodne grønne æbler, bitterlemon og småsure og -friske citroner. På den måde sidder alle tingene lige der, hvor de skal sidde. Det er et fint højt niveau og selv vinnørder vil smagsmæssigt kunne tro, at den er fransk og fra champagneområdet. 91 point.

Forhandles af Lagrein Vin, hvor en flaske koster 175 kr.

Vinanmeldelse 5/7