2018 Sylvain Morey, Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets, Bourgogne, Frankrig

2018 Sylvain Morey, Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets, Bourgogne, FrankrigVi sluttede Chardonnay dysten helt klassisk med en bourgogne, nemlig Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets fra Sylvain Morey … selvom den faktisk langt fra var klassisk.

Forklaring f√łlger ūüôā

Sylvain Morey kommer fra en familie af burgundiske vinavlere med over 400 √•rs historie. Han er f√łdt i Chassagne Montrachet i Bourgogne, uddannet √łnolog og har derudover l√¶rt at lave vin hos sig far Jean-Marc Morey p√• familiens ving√•rd Domaine Jean-Marc Morey.

Men Sylvian havde selv idéer, så derfor slog han sig i 1996 ned i Luberon området i Provence, hvor han i 2002  startede vingården Domaine de La Bastide du Claux med den målsætning af lave sydfranske vine med burgundisk elegance.

Men da far Jean-Marc Morey gik p√• pension i 2013, s√• blev markerne tilh√łrende familiens vinhus i Chassagne Montrachet splittet op og delt mellem Sylvain og sin s√łster Caroline. Derved fik Sylvain knap 4 hektar med nogle af de allerbedste vinmarker i bl.a. Chassagne, St-Aubin og Santenay i Bourgogne.

S√• derfor laver Sylvain Morey nu vin i b√•de det sydlige Frankrig p√• Domaine de La Bastide du Claux, hvor han har 15 hektar vinmarker, samt bourgogne vine under eget navn og vinificeret i faderens gamle k√¶lder i Chassagne Montrachet … vine, som minder om sin fars … dog med mindre √¶ndringer.

Sylvain laver nemlig alle sine bourgognevine med druernes egen naturlige g√¶r og med afstilkning af alle druer. Det er med til at give vine med stor smagsintensitet og masser af frugt. Generelt bruges der ikke mere end 20% nye fade og vinene r√łres sj√¶ldent under deres lagring og de hvide vine lagres i 18 m√•neder.

Denne Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets er selvf√łlgelig lavet med druer fra marken En Caillerets og h√łstet med et udbytte p√• 49 hektoliter pr. hektar. Efter h√łsten med h√•ndkraft er de hele klaser presset, hvorefter vinen har hvilet koldt i 350 liter egefade indtil n√¶ste dag, hvor g√¶ringen sker spontant i fadene inden en lagring i 18 m√•neder i fadene samt 2 m√•neder p√• st√•ltanke inden aftapning p√• flaske. Der er lavet 1.950 flasker af vinen.

Moreys Chassagne-Montrachet 1er Cru Caillerets er p√• alle m√•der en bem√¶rkelsesv√¶rdig vin … en lidt aparte duft til at starte med og en kende reduktiv eller¬†oxidativ¬†med en blanding af g√¶ret √¶blemost, sherryg√¶r og m√łddinganimalsk. Der er gr√łntsagsfond, rugbr√łd, v√•d hund og v√•dt br√łd, kalk, salt, varm strand, meget lys og feminin i frugten og helt sig selv.

Man sidder med den fornemmelse … er det skidt eller bare fremragende? Men udenfor nummer, egens√¶rlig, ejendommelig og klart excentrisk er den i hvert fald.

Men smagsm√¶ssigt falder du i svime, for det er s√• bl√łd, cremet og n√¶rmest dovent. Med en tilbagel√¶net, feminin og intens ladhed, s√• leverer vinen et silkefint aftryk og smelter i munden. Frugtm√¶ssigt er det p√¶ret√¶rte, svag fersken … men frugten er samtidig frisk og suppleret med rolige og bl√łde n√łddeagtige noter, t√¶thed, feminin smittende s√łdme og sarthed. Smukt og samtidig specielt … og frivilligt lod jeg mig rive med og gav 97 point.

Forhandles af Otto Suenson, hvor en flaske koster 649 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7    half_thumb