2017 Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Toscana, Italien

2017 Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Toscana, ItalienTil webinaret med Sean O’Callaghans i torsdags smagte jeg hans 2017 Chianti Classico fra Tenuta di Carleone … den vin, som Distinto havde med i deres Meet the winemaker box.

Det er 100% Sangiovese fra Radda in Chianti området tæt på vingården i Chianti Classico området … ja faktisk nærmest i midten indenfor grænsen i det gamle Chianti Storico. Vinen er lavet med 20-30% hele klaser med stilke og hele druer, mens resten af druerne afstilkes. Det mener Sean giver vinen mere friskhed og elegance.

Derefter er vinen spontangæret på en både rustfrie tanke, cementtanke og åbne kar. Selve gæring og maceration tager 40-60 dage og faktisk sker der en slags carbonic maceration af de druer, der ikke er afstilket, men ligger nederst.

Sean har gennem tiden forsøgt mange produktionsmetoder, men mener denne med brug af stilke og lang maceration giver den kølige elegance, som han ønsker. Netop den lange maceration er godt for stilkene og gør mindre mindre bitter.

Sean – og flere sommelier – har ofte nævnt, at Seans Sangiovse vine godt kan minde lidt som en baby eller klon af et ægteskab mellem en  Bourgogne og en Barolo. Seans fortolkning af Sangiovese får netop denne kombination af Nebbiolos tanninstruktur og Pinot Noirs elegance.

Efter endt fermentering er denne Chianti Classico lagret 18 måneder i både de rustfrie ståltanke og cementtankene. Sean siger, at 2017 var et vanskeligt år, hvor starten i marts var varm, hvilket så blev efterfulgt af frost i april, hvilket reducerede kvantiteten, men så havde de to varm og tør sommer, hvor druerne ikke voksede helt, som de plejer.

Det betyder, at 2017’eren måske endda er knap så let som den efterfølgende 2018 årgang. Men i næsen har vinen nu imidlertid en fin burgundisk lethed, meget frugtrig med en lille knækket syrligsød frugt og med det samme forstår man nærmest Seans holdning. Den er støvet med tør jord, frugten er nærmest hindbær, sure kirsebær, jordbær, rabarber, røg, let medicinskab, lysegrønne urter, estragon samt en smule ungdomsfedt aka hvalpefedt.

Vinen har en smuk friskhed med masser af røde bør … virkelig frugtrig med en eminent sødsyrlighed, godt integrerede tanniner, pæn tørhed og hvor smager det dog godt. Det er både intenst, let og elegant … lys med bund. Der er lidt fennikel, hindbær og jordbær og en syre, som bare er åleslank, æstetisk og graciøs som en topmodel fra Sports Illustrated. Det er elegant og Houlberg er fan.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 229 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7