2018 Weingut Nelles, Schieferboden Spätburgunder Trocken, Ahr, Tyskland

2018 Weingut Nelles, Schieferboden Spätburgunder Trocken, Ahr, TysklandUde hos Højbjerg Vine på Kridthøj Torv sker der noget. Indehaveren Mads har – som Houlberg – forelsket sig i Ahr og fået forhandlingen i Danmark af Weingut Nelles … et af de virkelig gode vinhuse i det lille nordlige vinområde. Og derfra smager Houlberg nu Nelles 2018 Schieferboden Spätburgunder Trocken.

Weingut Nelles ligger i den lille by Heimersheim i den østligste del af Ahr. Vinhuset er grundlagt helt tilbage i 1479, hvor Peter Nelis lejede eller købte en parcel af vinmarken Heimersheimer Landskrone fra den lokale herremand Herrn der Burg Landskrone for en ganske pæn sum.

Og det blev således starten på Weingut Nelles, som siden 1479 har været i familiens eje. I dag er det Peter Nelis’ efterkommende, altså far og søn – Thomas og Philip Nelles – som driver vingården. Samlet driver de 8,5 hektar vinmarker, overvejende på stejle, sydvendte skråninger. Faktisk har mere end 2/3-dele af deres marker en hældning på mere end 30%.

Deres første mark Heimersheimer Landskrone er fortsat én af vinhusets bedste marker, som ellers også omfatter to andre Große Lagen marker, nemlig Heimersheimer Burggarten og Bad Neuenahrer Sonnenberg.

Der dyrker far og søn primært druesorterne Spätburgunder, Frühburgunder, Domina, Riesling og Grauburgunder og deres produktion ligger på omkring 70.000 flasker årligt, men driften omfatter også et hotel og restaurant … som eneste VDP vingård i hele Ahr. De har selvfølgelig også en lille butik Vinorello, med weinverkauf, altså salg af vin.

Weingut Nelles har været medlem af VDP siden 1994 og ligger generelt højt i anmeldelserne fra vinpressen. Vinum har dem således med blandt de 100 bedste vinproducenter i Tyskland, og bladet Der Feinschmecker har også givet dem kvalitetsbetegnelsen Die Besten Weingüter in Deutschland. De har 3 druer i Gault Millau, 3 Stjerner i Eichelmann og 3 F i Feinschmecker.

Thomas Nelles har været ansvarlig siden begyndelsen af ​​1970’erne, men siden Philip afsluttede sin vinuddannelse, så har han langsomt overtaget driften og står primært i dag for produktionen. Vinhuset er stolte af deres historie, hvilket også kan ses på flaskerne, hvor årstallet 1479 for etablering fremgår.

Og tradition forpligter, så derfor betyder også, at vinene laves traditionelt som i gamle dage, dog med plads til nytænkning. De laver vinene med fuld afstilkning af druerne, ingen varm gæring, men i stedet gæring over lang tid, hvilket giver virkelig bløde vine. De bedste vine er opkaldt efter fadene med navne som B48 og B52.

Da jeg var i Ahr sidste år, så nåede vi desværre ikke et besøg hos Weingut Nelles, selvom vinhuset egentlig var med i det felt, som vi oprindelig havde udvalgt. Vil du vide mere om Ahr, så kan du med fordel læse indlægget om vor besøg der; Houlberg i Ahr … roadtrip til et af Tysklands bedste Spätburgunder områder.

Vi starter med at smage Nelles’ basisvin 2018 Schieferboden Spätburgunder Trocken, hvor druerne kommer fra forskellige af Nelles marker med undergrund af den grå Devon skifer, som særligt findes på Heimersheimer Burggarten marken. Vinen er lavet ved, at druerne først afstilkes, en efterfølgende gæring ved lav temperatur, presning og efter endt fermentering er vin så lagret 9 måneder i brugte barriques aka kleinen Holzfässern.

Sikke en dejlig næse … allerede fra første fløjt er der klart lidt Ahr karakter, men en lidt røget aroma, som får selskab af lidt fadnoter, bare et touch, svagt kanel og svovl sammen med lidt nelliker, blæk, krydderier, peber, mens frugten er kirsebær, solbær, men egentlig byder næsen på rigtig fin og frisk frugt, der måske nok er lidt rustik, men på en let, krydret og stram måde.

Smagen er let, frisk og har et fint sur/sødt bid. Der er masser af let frugt, måske endda lidt lettere end duften først indikerede. Frugten er hindbær og kirsebær, tanninerne er fine og friske, krydderierne har en sød kant … en energisk frisk og levende vin, men samlet et virkeligt højt niveau for en entry-level vin. Yderst drikbart og Houlberg disker velvilligt op med 4,5 fingre med stor pil op.

Vinene fra Weingut Nelles forhandles af Højbjerg Vine, hvor en flaske af denne vin koster 139 kr., mens prisen er 120 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7 

Højbjerg Vine

Mads har ikke en internetbutik, hvor vinene kan købes online, så du må enten forbi butikken i Aarhus eller ringe til Mads, hvis du vil købe vine fra Weingut Nelles. Men tag endelig forbi, for Mads er bare en virkelig hyggelig fyr, som har et stort hjerte for vin og som jeg også har drukket vin med et par gange.

Her lige et par billeder fra butikken.

… og en lille hyggelig smagekælder (og lager).