2014 Gérard Mugneret, Bourgogne Passetoutgrain, Bourgogne, Frankrig

Bourgogne Passetoutgrain a.k.a. Bourgogne Passe-Tout-Grains er lidt sin egen genre, men er en AOC … altså Appellation d’Origine Contrôlée, som må benyttes stort set i hele Bourgogne. Modsat resten af Bourgogne, må vinen her laves på en blanding af flere druesorter. Der skal dog være mindst 1/3-del Pinot Noir i vinen, mens resten typisk er Gamay.

Her har vi netop sådan en Bourgogne Passe-Tout-Grains fra vinhuset Gérard Mugneret, som ligger midt i Vosne-Romanée, faktisk ikke mere end 50 meter fra legendariske Domaine Romanée Conti.

Vinhuset er grundlagt før anden verdenskrig af brødrene Eugène og René Mugneret. Det var egentlig Eugène, der købte de første marker, men han var uddannet bødker og fortsatte derfor med dette arbejde. Det blev derfor René, som kom til at drive vingården.

René blev dog fængslet under krigen og arbejdede i fangenskabet på en gård i Tjekkoslavakiet, hvor kan stod for alt markarbejdet. Der dygtiggjorde han sig i at plove med heste og beskære vinstokke.

Efter krigen giftede René sig med Lucienne og sammen fik de 3 børn, Jean, Jacqueline og Gérard. De blev Gérard – den yngste af børnene – der videreførte vingården, selvom han egentlig havde startet en karriere som elektriker.

Gérard Mugneret overtog reelt driften i 1973, men beholdte navnet Domaine René Mugneret frem til 1986. Gérald udvidede driften, købte bl.a. nye parceller på Savigny-lès-Beaune Les Gravains og Chambolle-Musigny Les Charmes og moderniserede også vinkælderen med ny vinpresse og moderne ståltanke.

Siden 2005 har sønnen Pascal også deltaget i driften. Pascal er uddannet ønolog og har tidligere arbejdet på Domaine Jacques Girardin i Santenay. Det er også Pascal som har ført an i arbejdet med at forbyde pesticider og sikre en naturlig produktion.

Mugneret familien er i dag ganske udbredt i Bourgogne, da René havde flere brødre, som også blev vinbønder. Emile Mugneret stod bag grundlæggelsen af den vingård, som i dag hedder Domaine des Perdrix, mens broderen André grundlagde Domaine Mugneret-Gibourg, som senere blev til Domaine Georges Mugneret-Gibourg,

Renés onkler grundlagde også vinhuse … huse der er i dag er kendt som Jean-Pierre Mugneret, Mongeart-Mugneret og Domaine Dominique Mugneret.  Jeg har tidligere smagt vine fra Jean-Pierre Mugneret … ham kaldte vi Jens-Peter Mug.

Domaine Gérard Mugneret har samlet 8,5 hektar og blandt de bedste vinmarker er det parceller i Gevrey-Chambertin og Vosne-Romanée samt Premier Cru markerne Nuits-Saint-Georges Cru Boudots, Vosne-Romanée Les Suchots og Les Brulées,, Chambolle-Musigny Les Charmes, Savigny-lès-Beaune Les Gravains og endelig perlen Echezeaux Grand Cru.

Denne Bourgogne Passetoutgrain er lavet på 50% Pinot Noir og 50% Gamay, som kommer fra forskellige parceller, ja faktisk 5 forskellige marker, nemlig markerne Rouges champs, Pièce des Paquiers, Blignée, Glapigny og Les Genevrays. Vinstokke på disse små parceller er plantet fra 1971 til 2001.

Omkring 75% af drueklaserne er afstilkede, hvorefter der sker en kold maceration i 4-5 dage, hvilket efterfølges af den alkoholiske gæring i store ståltanke. Efter vinifikationen er vinen lagret 1 år i gamle egefade.

Næsen er meget landlig, rustik med blæk … og der er ikke samme lethed som almindelig bourgogne på ren Pinot Noir. Her er frugten mere som en grovsmed, virkelig fremme i bussen med kirsebær, lidt blommer og generelt mørkere i udtrykket. Der er kanelsødme, kraft og larm.

I munden er der egentlig okay syre, men en fyldig og kraftfuld syre, hvor sødmen også vil lege med, selvom den måske ikke passer så meget i selskabet. Der er godt med jern, kant … og alligevel en vis charme.

Købt hos Bichel Vine, men prisen har jeg pt. ikke.

Rating 4/7