2014 Henri Prudhon & Fils, Puligny-Montrachet Les Enseignères, Bourgogne, Frankrig

Et skridt ned, men alligevel reelt et massivt hop op. Denne Puligny-Montrachet Les Enseignères fra vinhuset Henri Prudhon & Fils er ganske vist ikke en Premier Cru, men alligevel mere prestigefuld, dyrere og smager samtidig også en tak bedre … og det er ganske fortræffeligt.

Puligny-Montrachet er nok en af de fineste – eller i hvert fald mest prestigefulde og dyreste – hvidvinskommuner i hele verden. Puligny har udover Montrachet også hele Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet og dertil kommer et hav af fine Premier Crus, som i sig selv også må betegnes som noget af det bedste hvidvin på kloden.

Stilen i Puligny-Montrachet er nærmest modsat af naboerne Meursault og Chassagne. Vinene er stålsatte, ranke og med god syre til et langt liv.

Domaine Henri Prudhon & Fils ligger midt i Saint-Aubin og er egentligt grundlagt i 1945, da Henri Prudhon giftede sig og fra hustruens side overtog vingård og vinmarker, som hustruens familie har passet i generationer.

Det var dog sønnen Gérard Prudhon, som videreudviklede vingården, satte skik på produktionen, markedsføringen og derudover også opkøbte yderligere marker, bl.a. nye parceller i Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.

I dag er det Gérards to sønner Vincent og Philippe der driver domænet med dets 14,5 hektar vinmarker og en årlig produktion på omkring 90.000 flasker vin. Markerne ligger primært i Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet.

På billedet ovenfor ses alle 3 generationer … lige fra gamle Henri Prudhon, Gérard Prudhon samt Vincent og Philippe.

Puligny-Montrachet Les Enseignères marken er lidt speciel, specielt fordi den – selvom den hverken er Grand Cru eller Premier Cru ligger lige opad Grand Cru marken Bienvenues-Bâtard-Montrachet … kun lige adskilt af en smal markvej.

Eller sagt på anden vis … en markvej kan således adskille en vin som denne til 400 kr. og Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet til flere tusinde kroner, ja nogle gange langt over 10.000 kr.

Prudhons Puligny-Montrachet Les Enseignères er selvfølgelig lavet på 100 % Chardonnay fra gamle 30-80 år gamle vinstokke på parceller på marken Les Enseignères, der – som nævnt – ligger i den sydlige del af Puligny-Montrachet umiddelbart op ad Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet, høstet i hånden og lagret 15-18 måneder på fade, heraf omkring 20% nye fade.

Duften er langt mere aromatisk end Chablis’en, mere dybde, mere sjæl, vildere blomster, mandler, gule æbler, fersken, lidt kokos … tæt på nærmest at være parfumeret og har derudover nogle animalske elementer, grønne vinblade og en snert af lidt citrus. Dufter bedøvende godt.

Smagen er langt mere fyldig end Chablis’en, dog uden at miste mineraliteten. Man mærker godt, at denne har været lagret på eg. Der er godt med jern, godt med præcis og streng syre, mere krop, mere bundtræk samtidig med, at det er grønt og friskt. Stor vin må jeg sgu ærligt indrømme.

Købt hos Bichel Vine, hvor en flaske koster 400 kr.

Rating 6/7