Houlbergs minitest af Brunello di Montalcino i klasseårgangen 2019

Sidste år lavede jeg en lille minitest af 5 Brunello di Montalcino vine fra årgang 2018, så hvorfor ikke nu lave akkurat samme test igen, men blot i den nye årgang 2019, der allerede nu roses som en fremragende årgang og næsten på niveau med 2016?

I min test sidste år fandt jeg, at Brunello di Montalcino i årgangen 2018  var bedre end vinene fra årgang 2017 … men nu bliver det så spændende at undersøge, om de mange rosende ord om 2019 årgangen også kan smages og at de er bedre.

Med hjælp fra Supervin har jeg derfor igen samlet det samme lille felt af Brunello di Montalcino vine, men her i den nye årgang. Selvom 5 vine selvfølgelig slet ikke på nogle måder er repræsentativt for en hel årgang, så kan det nok give en indikation af kvalitetsniveauet og – om ikke andet – også give mig lejlighed til at skrive lidt om årgang 2019 i Brunello di Montalcino .

Brunello di Montalcino 2019 årgangen

Hver gang en ny årgang dukker op, så er man hurtige til at rose årgangen til skyerne, men det skal altid tages med et gran salt og fx for 2018 årgangen var roserne måske også lidt mere afdæmpede og man talte om, at det var en gennemsnitlig årgang, men slet ikke i nærheden af de langt bedre årgange 2015 og 2016.

Men for 2019 virker det til, at det tegner til at være en meget fremragende årgang. Det var et år, hvor klimaet hjalp med meget forårsregn, hvilket gjorde det muligt at skabe vigtige vandreserver i jorden. I det hele taget var klimaet i første halvdel af året hårdere og mere fugtigt, hvilket også forsinkede vinstokkenes vegetative cyklus en smule.

Sommeren var varm, men ret regelmæssig og uden særlige langvarige varmetoppe eller rigelig nedbør. September måned var præget af fantastisk vejr, milde temperaturer og store variationer i temperaturerne samt lidt nedbør, hvilket tillod den perfekte phenoliske modning af druerne.

Dette betød bl.a. langsomme gæringer, hvor der var stor ekstraktion af farve med en meget god syre, integreret og god koncentration af polyfenoler, hvilket sikrede kompleksitet.

Generelt fremstår Brunello di Montalcino 2019 vinene alle meget komplekse, brede, med en struktur, der ikke overvælder balancen, og hvor syren er markant på trods af en ikke lav alkohol. Det skyldes hovedsageligt de perfekte modningsbetingelser for druerne, der ankom til vinhusene.

2019 Brunello di Montalcino vinene viser nu masser af mørk frugt uden en overdreven modenhed. Der er en god balance mellem syre, koncentration og tanniner, som føles elegante, finkornede og til tider kalkholdige.

I årgang 2019 er Brunello’erne også præget af mere koncentration og frugtvægt, men forbliver balancerede og elegante.

Monica Larner fra Robert Parker’s Wine Advocate siger, at 2019-årgangen er på ingen måde ringere end 2016-årgangen med hensyn til fortræffeligheder, men at der ikke er samme volumen og ensartet kvalitet, Hun mener, at 2016 forbliver marginalt overlegen med hensyn til elegance og lang levetid.

James Suckling har sagt, at man med 2019 i Montalcino kan man forvente, at regionen har produceret nogle af de bedste Brunello di Montalcino nogensinde. Under hans blindsmagning af mere end 200 forskellige Brunello 2019 fandt hans 2 perfekte vine. Han bedømte 8 vine med 98 til 100 point og 57 flasker fik 95 til 97 point.

Antonio Galloni  fra Vinous skrev, at han er glad for at kunne rapportere, at den seneste årgang 2019 fra Montalcino byder på et sandt skatkammer for samlere og fans af appellationen. På hans tur til regionen smagte han bl.a. de klassiske Brunelloer fra 2019 og tog samtidig et tilbageblik på mange af topvinene fra 2016.

Sammenligningen af disse to fantastiske årgange viser, at Montalcino fortsat producerer verdensklassevine af højeste kaliber og i de fleste tilfælde til rimelige priser.

Galloni siger videre, at 2019 egentlig var en stressfri vækstsæson, der har produceret vine i fuldstændig harmoni … en blanding af kraft og elegance på en måde, som sjældent er set.

Mange producenter beskriver selv vinene som sprøde, hvilket Antonio Galloni føler er rammende og sammenligner man så vinene med 2016’erne, så har 2019’erne mere energi og sprøde tanniner.

2019 er en årgang med udstråling og appel, en årgang med vine, der er aromatisk udtryksfulde, byder på en følelse af sted, karakter og så ofte passer med beskrivelser som klassiske, racerene, kølige, sprøde og slanke … det er siger Galloni; den årgang, vi alle har ventet på.

Italy’s Finest Wines har opstillet disse ratings for de sidste 10 år:

2010✭✭✭✭✭ (+)
2011✭✭✭✭
2012✭✭✭✭
2013✭✭✭✭
2014✭✭✭
2015✭✭✭✭✭
2016✭✭✭✭✭(+)
2017✭✭✭✭
2018✭✭✭✭
2019✭✭✭✭✭ (+)

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino vurderer selv 2019 årgangen af Brunello di Montalcino som en fremragende årgang med fem stjerner. Denne vurdering afspejler den høje kvalitet af den vin, der blev produceret i det år, hvilket indikerer ekstraordinære egenskaber og lagringspotentiale.

Vinene

Med hjælp fra Supervin har jeg igen samlet det samme felt som sidste år og det består de samme 5 Brunello di Montalcino vine og det er derfor disse:

Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser og anmeldelser af de 5 Brunello di Montalcino vine … helt som vanligt.

Konklusion

Men skal jeg allerede nu – efter jeg har smagt alle 5 Brunello di Montalcino vine – komme med en konklusion, så må det være, at 2019 virkelig er en god årgang. 3 af de 5 smagte vine var virkelig bedre end i årgang 2018, mens 2 lå på nogenlunde samme niveau, men der vil selvfølgelig altid være forskelle fra producent til producent.

Igen var det Casanova di Ners Etichetta Bianca som komplet sjal mit hjerte og den smager bare drøngodt. Men også hos Villa Poggio Salvi var forskellen fra 2018 til 2019 tydelig, mens La Magia altid bare leverer på et drønhøjt niveau.

Så … hvis du mangler vin i kælderen, så er årgang 2019 af Brunello di Montalcino et godt bud på en rigtig fornuftig investering.