2011 Weingut Franz Hirtzberger, Riesling Federspiel Steinterrassen, Wachau, Østrig

I Wachau mellem bjergene og den brusende Donauflod ligger vinbyen Spitz. Og i denne by finder vi vinhuset Franz Hirtzberger, som står bag denne Riesling Federspiel Steinterrassen.

Gennem 5 generationer har familien Hirtzberger produceret vin fra deres 800 år gamle vingård. Franz Hirtzberger overtog driften af familieejendommen efter sin far i 1983. Siden er det lykkedes den ultra perfektionistiske Franz at producere nogle af Østrigs bedste tørre vine, og Hirtzberger betragtes af mange som én af de bedste vinproducenter i Østrig.

Vinmarkerne ligger i den vestlige del af Wachau, der nyder godt at have det køligste terroir i området. Franz Hirtzberger har beplantet sine vinmarker med 45% Grüner Veltliner, 40% Riesling samt en lille smule Pinot Gris, Pinot Blanc og Chardonnay.

Der hersker bred enighed om, at Franz Hirtzberger producerer verdens bedste vin på den lokale og skrøbelige Grüner Veltlinerdrue. Hver enkelt af Hirtzbergers vine udviser sin helt egen karakter og temperament. Der lægges stor vægt på terroirdrevne vine, der altid skal afspejle det mikroklimatiske oprindelsessted.

De fleste af Hirtzbergers vinmarker ligger på gamle stenterrasser, hvor arbejdet kun kan udføres ved håndkraft. Høstudbyttet holdes derfor også på særdeles begrænsede 25 hl pr. hektar. Vinstokkenes gennemsnitlige alder ligger på mellem 25 – 30 år.

Hirtzberger ejer 2 af de bedste vinmarker i Wachau. Singerriedel-marken ligger lige bag vingården på en stejl bjergskråning, der vender mod syd-sydøst. Herfra produceres en af de mest fortryllende Rieslingvine. Honivogel-parcellen ligger i forlængelse af Singerriedel, og her gror Grüner Veltlinerdruerne, der senere bliver til huserts bedste vine fra denne formidable drue.

Alle Franz Hirtzbergers vine produceres efter stort set samme læst. Druerne høstes af flere omgange. Kun de bedst modnede anvendes. Druerne gærer på rustfri ståltanke, hvorefter de lagrer i store traditionelle 30 – 50 hektoliter trækar i en periode på mellem 10 -12 måneder inden flaskeaftapning.

Til at lette forståelsen af etiketterne bør det nævnes, at Franz Hirtzberger er medlem af en organisation i Wachau, der benytter sig af et system, der minder om det tyske prädikat. Principielt kan man derfor sidestille Federspiel med den tyske Kabinett samt Smaragd med en mellemting mellem Spätlese og Auslese. Afgørende for i hvilken kategori, man placerer sine vine, er altså druens oeschlevægt (sukkerindhold). Alle Franz Hirtzbergers vine er dog knastørre.

Og det fornemmes også i denne Riesling Federspiel Steinterrassen, hvor de sent høstede druer har fået lov at gære helt ud … men slet ikke har samme sødme som fx forrige Kabinett vin fra S. A. Prüm. Duftmæssigt er første indtryk faktisk en stor mineralitet, sten, skifer, let petroleum, passionsfrugt, blomster og honning. Smagen er derimod en anelse vandet, men ellers med god mineralitet, tropiske frugter, lemon og frisk syre … men det bliver en anelse for tyndt.

Købt hos Sigurd Müller Vinhandel, pris 195 kr.

Rating 5/7   

Skriv et svar