2019 Alain Verset, Cornas, Rhône, Frankrig

2019 Alain Verset, Cornas, Rhône, FrankrigMed næste vin fik vi en syngende lussing … en stenhård Cornas fra Alain Verset og ligeledes en virkelig lækker vin, som jeg faktisk før har smagt og endda i foregående årgang.

Det var Rhône eksperten Niels Lillelund, som engang sagde, at man med et rigtigt godt glas Cornas skal være i tvivl om, hvorvidt man har fået et glas vin eller bare én på hovedet.

Alain Verset er nevø til den legendariske Noël Verset, der jo rangerer på højde med andre store traditionalister som René Balthazar, August Clape og Marius Gentaz. Alain driver i dag sin lille vingård sammen med datteren Emanuelle, der i 2016 også har overtaget mere og mere af driften.

Flaskerne har også siden Emanuelles overtagelse fået nyt design og nu står der således Domaine Verset A & E.  Far og datter har samlet omkring hektar marker, som Alain har arvet fra sin far Louis Verset samt en smule fra sin berømte onkel, der jo ellers solgte sine bedste marker til henholdsvis Thierry Allemand, Auguste Clape, Laurent Courbis og en anden nevø Franck Balthazar.

Fremstillingen af vinene er uforandret fra tidligere generationer – dvs. gæring af hele klaser uden tilsætning af gær, lagring på store, gamle fade, der ikke giver smag/duft til vinene og vinene flaskes uden klaring eller filtrering. Som hos den tidligere generation laves der bare én vin og ingen luksus- eller specialcuvéer.

Vinen er vinificeret ultra-traditionelt, dvs. gæring i cementtank uden afstilkning, uden tilsætning af gær og uden temperaturstyring, mens presning sker i en gammeldags vinpresse. Vinene lagrer også typisk et par år på gamle fade, altså stort set samme fremgangsmåde som hos Clape.

Denne Cornas er lavet på 100% Syrah og vinificeret med gæring i cementtanke uden afstilkning, uden tilsætning af gær og endda uden temperaturstyring. Presset i gammeldags vinpresse og lagret et par år på gamle fade.

Duften er mere tæt, mere hård end de foregående og virker faktisk lidt som en muskelvin. Der er sorte oliven, tør engelsk lakrids, tobak, mejet, røgt vildtkød, en frugt af blåbær, brombær og ribs, lidt ristede noter og toast, stødt peber, kanel og vanilje.

Smagen er dyb og fed rå-lakrids og virker faktisk meget balanceret, har god masser af stærk peber, ganske bitter og intens med en hård granitnæve, støvede granitskærver og samtidig en vis frugtsødme i fin symbiose med en vis luftig, som er meget besnærende. 94 point.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 395 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7