2019 E. Guigal, Côte-Rôtie Brune et Blonde, Rhône, Frankrig

2019 E. Guigal, Côte-Rôtie Brune et Blonde, Rhône, FrankrigNordrhône smagningens sidste 2 vine var begge fra mægtige E. Guigal i Ampuis og den første var deres 2019 Côte-Rôtie Brune et Blonde, der består af 96% Syrah og 4% Viognier.

Det er netop  Côte-Rôtie vinene, som har gjort E. Guigal kult og verdensberømt, hvilket selvfølgelig jo mest er de tre enkeltmarksvine La Landonne, La Turque og La Mouline … meget dyre vine.

De er i dag også sammen med Ermitage-vinen Ex-Voto fra E. Guigal investeringsobjekter på niveau med de berømte 1. Cru’er i Bordeaux eller de bedste Bourgognevine.

I den prismæssigt mere rimelige ende, så laver E. Guigal også en anden Côte Rôtie, nemlig denne Brune et Blonde, som også ofte får flotte udmærkelser.

Côte Brune et Blonde hentyder til at vinen er dyrket på to forskellige skråninger i Côte-Rôtie: Côte Brune kendetegnes ved en mørk jordbund, som fremhæver kraftfuldheden og intensiteten i den Syrah, som dyrkes der. Côte Blonde er kendetegnet ved en lysere, kalkholdig jordbund, hvor man i tilgift til Syrah også dyrker mikroskopiske mængder af den grønne Viognier.

Druerne er høstet med et udbytte på 35 hektoliter pr. hektar.

Denne 2019 har da også 4% Viognier, som skal være med til at give vinen fløjlsblød kompleksitet og elegance. Vinen er lavet i rustfrie ståltanke over 3 uger med temperaturstyret fermentering og efter endt fermentering er vinen i 36 måneder på små fade lavet af Guigals egen bødker … og halvdelen er nye fade.

Det er en vin, som laves i stor omfang … faktisk hele 280.000 flasker laver Guigal af denne vin hvert år.

Duften er fortsat i det mørke univers med flæsk, bacon, peber, oliven, cigaræsker og lidt ymer … frugten mørk, tæt og intens med brombær og ribs, blæk og grafit, men klart lysere end de foregående og fadene har også bidraget med noget rund med vanilje, kokos samt en luftighed, fin balance og lettere i udtrykket.

Smagsmæssigt er det sgu også godt, har fortsat masser af tæt frugt. der virker så energisk, stram og ren, jern, kalk og virker endda også lettere i tanninerne end de foregående og lammer kun mund delvis og bliver på en eller anden måde mere sprudlende på en vild, let og kølig elegant måde. 94 point.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 595 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7