2012 Domaine Clos Romane, Cairanne Pinarius, Rhône, Frankrig

2012 Domaine Clos Romane, Cairanne Pinarius, Rhône, FrankrigOg så lige update med sidste vin fra Domaine Clos Romane … nemlig husets topvin, Cairanne Pinarius. Vinen er opkaldt efter en gammel romersk sølvmønt, som Nadine og Stéphane Charancon fandt på netop den mark, som leverer druerne til denne topvin. På sølvmønten er der afbildet en vinhandler ved navn Pinarius, som for herrens mange år siden drev netop en vingård her.

Siden har sølvmønten med Pinarius’ portræt været afbildet på alle Clos Romanes etiketter. På denne topvin endda i en luksusudgave, helt fuldstændig sort etikette med al skrift også i sort … lige undtaget navnet Pinarius, som fremhæves tydeligt med hvid skrift. Den store etikette indikerer dermed også, at denne – husets flagskib – er fremstillet på den sorte drue, 100% Syrah fra den bedste parcel.

Historien om, at Pinarius skulle have været en vinhandler, tror jeg nu ikke helt på. Tror ikke på, at der blev lavet mønter af dødelige vinhandlere. Vil gætte på, at det mønten i stedet er romersk, men det er selvfølgelig ikke så godt med et italiensk motiv på en fransk vin. Pinarius er i hvert fald en gammel italiensk slægt, hvor navnet stammer fra Pinus, søn af Numa Pompilius. Pinarius var vistnok også nevø til Julius Cæsar, men arghhhh … historie er ikke min stærke side.

Der er kun fremstillet 1.500 flasker af denne imponerende vin, som skulle give påmindelser om stor vin fra det nordlige Rhône ala Côte-Rôtie og Hermitage … som jo også er lavet på ren Syrah. Ja, det må vi så lige teste.

Duftmæssigt helt anderledes end de to øvrige vine fra Domaine Clos Romane, men fortsat meget animalsk i næsen, her med babybræk, tobak, brombær, meget syrlig i næsen og der er også lidt lakrids, kaffe, eg eller egefade. Smagen er god intens med mørke bær, blæk, stor tørhed og lidt sødme. Den har en lang og vedholdende eftersmag … helt sikkert anderledes end husets almindelige Carianne … men ikke nødvendigvis bedre. Men godt er det … og igen en super Rhône vin.

Forhandles hos Strobel Vinimport, pris 349 kr.

Vinanmeldelse 5/7  

Skriv et svar