2018 Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis sur Loire Clos de Mosny, Loire, Frankrig

2018 Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis sur Loire Clos de Mosny, Loire, FrankrigMarken Clos de Mosny i Montlouis sur Loire er en monopolmark hos Domaine de la Taille aux Loups. Vi er hos en af Loires store stjerner, nemlig Jacky Blot, som Sune tidligere har serveret en Petillant Nature Brut fra.

Jacky Blot driver 2 vinhuse i Loire, nemlig Domaine de la Taille aux Loups og Domaine la Butte. Han har været vintosset siden sin ungdom, hvor han først startede med at arbejde med vin på en restaurant i Paris. Siden hjalp han en række vingårde i Loire med at sælge deres vin … men det var ikke tilstrækkeligt, han ville lave sine egne vine.

Så i 1989 købte han Domaine de la Taille aux Loups i Montlouis med gamle Chenin Blanc marker og det blev startskuddet til en nærmest kometagtig karriere. Berømte franske vinkritikere som fx Bettane og Desseauve har således givet de sjældne maksimal 5 stjerner til La Taille aux Loups som en af Frankrigs verdensklassevingårde.

Siden har Jacky Blot udvidet vinhuset med yderligere marker … ikke kun i Montlouis og nabokommunen Vouvray, men han har sgu også købt Domaine de la Butte i Bourgeuil, hvor han har knap 15 hektar vinmarker med bl.a. gamle Cabernet Franc vinstokke.

På Domaine de la Taille aux Loups laver Jacky både sjove mousserende vine samt flotte enkeltmarksvine på Chenin Blanc med lokalt terroir præg. Jacky er selv Bourgogne freak og anvender fade fra Bourgogne og tilpasset i størrelse og beskaffenhed til hver enkelt mark og årgang … men maksimalt 10% af fadene er ny, da fadene blot skal bidrage til strukturen og teksturen i vinen.

Montlouis sur Loire Clos de Mosny er lavet på ren Chenin Blanc, der kommer fra 70-80 år gamle stokke på den 12 hektar monopolmark Clos de Mosny, der er omgivet af flere hundrede år gamle mure på en sydvendt skråning med en fabelagtig udsigt til byen Cher.

Druerne er høstet med et udbytte på 25-35 hektoliter pr. hektar og er lavet traditionel, men uden hverken malolaktisk gæring og ingen chaptalisering. Efter endt fermentering er vinen så lagret sur lie 12 måneder på fad med 1/3-del nye fade, en 1/3-del fade brugt én gang og så endelig resten på fade brugt 2 gange før.

I næsen er der masser af kraftige noter … linolie, honning, mandler, abrikos, fersken, nedfaldsæbler, røgede noter, virker meget moden, saltet med ler, er let oxideret og samtidig eksplosiv. Den dufter lidt som god champagne, blot uden brus … og der er også valnødder, citroner og kalket mineralitet.

Smagen er blød … dejlig blød, cremet med fin elegance, meget fin, sart og smooth med blød frugt, pærer, gule æbler, fersken, abrikos samt fennikel. Vinen har midt i det bløde og cremede samtidig en smuk tør, kølig og slank smag, der gør vinen frisk og vital. Det er dermed 93 point.

Forhandles af Atomwine, hvor en flaske koster 299,95 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7