2020 Domaine l’Ancienne École, Terra Firma Côtes du Rhône Villages, Rhône, Frankrig

Domaine l’Ancienne École ligger lidt nord for Vinsobres i Drôme sydøst for Vaucluse i Rhône. Herhjemme er det Hands on Wines, der importerer vinene og jeg smager nogle stykker fra huset og starter med denne 2020 Côtes du Rhône Villages.

Vinhuset Domaine l’Ancienne École er grundlagt i 2007 af det engelske par Anna og Wilson Thorburn, som havde forelsket sig i området i det sydlige Frankrig. De arbejdede begge som advokater i London, men da de under en tur til Rhônedalen i 1997 blev ledt af de små landeveje grundet et cykelløb, så kom forbi ejendommen og var omgående solgt.

Men det var dog først i 2006, at de besluttede at kvitte deres job som advokater i London og købte ejendommen. Først flyttede Anna og deres 2 børn ned på vingården og senere fulgte Wilson med, så de i 2007 kunne etablere Domaine l’Ancienne École.

De navngav vingården Domaine l’Ancienne École – Domæne Den Gamle Skole – da de fra den tidligere ejer opdagede, at bygningerne tidligere havde fungeret som den lokale skole i 1950’erne og 60’erne og valgte også den californiske valmue Eschscholzia Californica som deres logo, for den vokser også rundt om på ejendommen.

De har nu siden starten øget deres vinmarker fra lidt over 5 hektar til nu lidt over 13 hektar med primært  Syrah og Grenache, der alle dyrkes økologisk. Men derudover har de også 3 hektar med skov … og så lidt udlejning af ferielejligheder.

Det er Anna, der er vinmager og hun laver 1 rosé og 4 rødvine, der alle er lavet med spontangæring og lagring på stål, beton eller gamle fade. Den samlede produktion for huset er omkring 15.000 flasker årligt.

De fleste af  vinene er under appellationen AOC Vinsobres, som er en nyere appellation stiftet i 2006 … og for at få denne AOC status, så skal vinene indeholde mindst 50% Grenache samt 25% Syrah og/eller Mourvèdre. Vinsobres var tidligere en del af Côtes-du-Rhône Villages AOC.

Vinsobres er et bjergrigt område og vinmarkerne er højt placeret … faktisk er det et af de nordligste vinområder i Sydrhône, hvilket har givet det tilnavnet Nord du Sud. Det betyder, at vinene herfra er mere ranke i stilen og har et lidt højere syre niveau.

Jeg skal i alt smage husets 4 rødvine, hvor to netop er AOC Vinsobres vine, mens en enkelt er en AOC Côtes du Rhône Villages, mens husets topvin blot en Vin de France … men det skyldes, at den er på ren Syrah.

Samlet er det disse vine.

Den første vin … Terra Firma er lavet på 70% Grenache og 30% Syrah fra sydvestvendte skråninger i 400 meters højde med en jord bestående af en blanding af kalksten og ler.

Druerne er alle er høstet med maskiner. Efter høsten er gæring og maceration sket i termokontrollerede epoxyforede cementkar med druernes egne gærceller. Derefter er der sket malolaktisk gæring og så en let filtrering inden aftapning på flaske.

Sikke da en dejlig duft … klart Rhône med en landlig lys lethed, blomsterpotpourri, tørret kød, jod, engelsk lakrids, lakridspiber og lakridskonfekt, brombær, solbær samt grønne urter … og læg dertil en lille portion sødme.

I munden er det også en rigtig saftig bandit … højt niveau for en entry-level vin. Frugten er fyldig og saftig, brombær, hindbær samt tranebær … en lille frugtbombe med runde tanniner. Der er balance i vinen og det er mellem et let bitter syre og så en sødlig frugt. Det er måske ikke kompleks, men fandeme en god Côtes du Rhône Villages, så dermed 90 point.

Forhandles af Hands on Wines, hvor en flaske koster 109 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7