2019 Giant Steps Wine, Applejack Vineyard Pinot Noir, Victoria, Australien

2019 Giant Steps Wine, Applejack Vineyard Pinot Noir, Victoria, AustralienTilbage i november sidste år smagte jeg en 2019 Yarra Valley Pinot Noir fra Giant Steps Wine og nu havde Coco også taget en vin med fra vinhuset og det var en 2019 Applejack Vineyard Pinot Noir.

Historien om Giant Steps Wine startede tilbage i 1997, hvor Phil Sexton slog sig ned ved Healesville med netop det formål at lave vin på primært Chardonnay og Pinot Noir … og i Yarra Valley fandt han nogle højtliggende marker med masser af nedbør, kølige nætter og vinde, altså perfekt for de to druer.

I dag har Phil Sexton omkring 122 hektar vinmarker, fordelt på markerne Sexton Vineyard, Applejack, Gruyere, Tarraford, Wombat Creek, Primavera, Nocton … og så har den gode mand faktisk også et lille stykke jord i New Zealand, nemlig marken Tosq.

Siden 2003 har Sexton haft hjælp til produktionen fra vinmageren Steve Flamsteed, som tidligere har arbejdet for det kendte vinhus Leeuwin Estate. Steve har bl.a. været med til at indføre de enkeltmarksprincipper, som benyttes den dag i dag.

I dag er Giant Steps også en af Australiens mest anmelderroste producenter af Pinot Noir og Chardonnay. Derudover har Giant Steps de seneste fem år i træk været på Wine & Spirits’ liste over verdens 100 bedste vinerier.

Denne Applejack Vineyard Pinot Noir er selvfølgelig lavet med druerne fra Applejack vinmarken, som blev overtaget af Phil Sexton tilbage i 2013. Marken ligger højt og køligt i den øvre del af Yarra Valley på en skråning med en nordøstlig eksponering.

På Applejack består jordbunden af grå ler på en base af vulkansk sten og er et perfekt sted til at producere fokuserede og elegante Pinot Noir og Chardonnay-vine. Applejack markens kølige placering gør, at man her typisk høster 3-4 uger senere end gennemsnittet i Yarra Valley med mere finesserige vine til følge.

Som det er tilfældet med alle Giant Steps’ vine, så vinificeres Applejack vinen også efter ret traditionelle metoder, hvor kun en minimal del af druerne afstilkes og så benytter man sig af en lang koldmaceration, naturlig gæring og lagring på franske fade i 10 måneder, hvoraf omkring 20% er nye fade.

Duftmæssigt en fin kølig stil med grønne og syrlige noter, en frugt med kirsebær, tranebær, jordbær og rabarber, Earl-Grey teblade, blæk, lidt ristede noter, kaffegrums, mentol, eg, røg og kakao samt let aftryk af egefadene. Det er sgu en lækker duft.

Smagen er saftig, let, rund og så rammer der en lille smule sødme, som hiver dine tanker væk fra Bourgogne. Der hindbær, jordbær, ribs og vinen er pænt rund i frugten med et tydelig fadpræg. Det smager tæskegodt, men sødmen indikerer klart, at vinen er oversøisk. Der er godt med saftighed, imødekommenhed og  læskende tilgængelighed, så jeg havner sådan et sted mellem 5 og 5,5 houlbergske fingre.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 289 kr,, mens prisen er 245 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7