2019 Giant Steps Wine, Yarra Valley Pinot Noir, Victoria, Australien

2019 Giant Steps Wine, Yarra Valley Pinot Noir, Victoria, AustralienGiant Steps Wine ligger lidt øst for byen Healesville i Yarra Valley … en appellation/område i Victoria regionen i Australien. Det er lige præcis derfra, at jeres altid Pinot Noir elskende vinskribent nu smager en 2019 Yarra Valley Pinot Noir.

Historien om Giant Steps Wine startede tilbage i 1997, hvor Phil Sexton slog sig ned ved Healesville med netop det formål at lave vin på primært Chardonnay og Pinot Noir … og netop i Yarra Valley fandt han nogle højtliggende marker med masser af nedbør, kølige nætter og vinde, altså perfekt for de to druer.

I dag har Phil Sexton omkring 122 hektar vinmarker, fordelt på markerne Sexton Vineyard, Applejack, Gruyere, Tarraford, Wombat Creek, Primavera, Nocton … og så har den gode mand faktisk også et lille stykke jord i New Zealand, nemlig marken Tosq.

Siden 2003 har Sexton haft hjælp til produktionen fra vinmageren Steve Flamsteed, som tidligere har arbejdet for det kendte vinhus Leeuwin Estate. Steve har bl.a. været med til at indføre de enkeltmarksprincipper, som benyttes den dag i dag.

I dag er Giant Steps også en af Australiens mest anmelderroste producenter af Pinot Noir og Chardonnay. Derudover har Giant Steps de seneste fem år i træk været på Wine & Spirits’ liste over verdens 100 bedste vinerier.

Yarra Valley Pinot Noir er faktisk lavet med druer fra både Australien og fra New Zealand, idet 91,5% af druerne kommer fra de yngre vinstokke på de køligt beliggende vinmarker Sexton, Wombat Creek, Tarraford, Applejack, og Primavera i Yarra Valley i Victoria regionen i Australien, mens de sidste 8,5% af druerne kommer fra marken Tosq i Central Otago i den sydligste del af Sydøen i det frodige land.

Som det er tilfældet med alle Giant Steps’ vine, så vinificeres vinen efter ret traditionelle metoder, hvor høst og sortering foregår ved håndkraft. Vinen helklasegæres med 40% af druematerialet. Man benytter sig af koldmaceration og spontangæring på en kombination af stål og eg, hvorefter lagringen sker på en kombination af ældre 4.000 liters fade og barrique, hvoraf 10% er nye.

Næsen er herlig Pinot Noir med en kølig og smågrøn kant, pænt europæisk i stilen med både nogle lidt mælkede noter, ymer samt hindbær, kirsebær, jordbær … masser af jordbær, Earl-Grey teblade, træ, brunkul, tør jord, et diskret fagpræg med vanilje, lidt gazebind og småbitre hybenroser.

Smagen er saftig, rund og virkelig indbydende. Der er sødme, frugt … en meget rund frugt med kirsebær, jordbær, virkelig ren og samtidig meget læskende. Vinen har smagsmæssigt både denne fine og kølige renhed sammen med stor imødekommenhed, saftighed og læskende tilgængelighed. Det gør vinen til en lille fin perle … ren nam på en let og læskende facon.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 209 kr,, mens prisen er 179 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7