2019 Riglos Wines, Quinto Malbec, Mendoza, Argentina

2019 Riglos Wines, Quinto Malbec, Mendoza, ArgentinaFra argentinske Riglos Wines smager vi nu den 5. Malbec eller i hvert fald hedder vinen Quinto Malbec, der – som storesøster Gran Malbec – er lavet på druer fra vinmarker ved Gualtallary vest for Tupungato i Valle de Uco syd for Mendoza by.

Vinen er lavet på Finca las Divas aka Riglos Wines og har navnet Quinto Malbec – den 5. Malbec – efter de mennesker, der som det 5. element – udover de andre 4 elementer jord, vand, temperatur og solskin – bidrager til selve produktionen af denne vin

Riglos Wines er grundlagt i 2002 af Darío Werthein og Fabián Suffern … to venner fra Buenos Aires, som begge havde en meget stor passion for vin og fandt en vingård og nogle ekstraordinære bare marker i Gualtallary i den højstbeliggende del af Valle de Uco. Dem kunne de købe uden den helt store investering.

Vingården hed Finca las Divas, men de kaldte vinhuset Riglos … efter den by i La Pampa-provinsen, hvor begge deres forfædre bosatte sig, da de ankom til Argentina i begyndelsen af det 20. århundrede.

Siden 2016 har har vinhuset også indgået et samarbejde med Huarpe Wines … en vingård i Agrelo i Luján de Cuyo. Samtidig har de også hyret den kendte vinmager Paul Hobbs, som vi bl.a. kender fra hans egen vingård Viña Cobos og ellers fungerer som konsulent på andre argentinske vinhuse.

Deres daglige vinmager er dog José Hernández Toso, som selv kommer fra en vinfamilie og selv tidligere har arbejdet som ledende  vinmager hos Weingut J. Hofstaetter Winery i Alto Adige, Graf Adelmann i Baden-Württemberg i Tsykland,

Riglos Wines har samlet 72 hektar jord, men alene 38 hektar er vinmarker, hvor de dyrker Malbec, Cabernet Sauvignin, Cabernet Franc, Syrah og Sauvignon Blanc.

Quinto Malbec er ikke ren Malbec, men lavet på 88% Malbec samt 12% Cabernet Franc, der har været med druernes egne gærceller på rustfrie ståltanke og så efterfølgende lagret 6 måneder på franske egetræsfade inden aftapning på flaske og frigivelse.

I næsen er der masser af Malbec karakter … nelliker, grannåle, røg, røget kød, beef-jerky, masser af tørhed, blåbær, blommer, brombær, ribs, lidt bolsjesødme, cedertræ og tør engelsk lakrids eller måske nærmere lakridsrod samt en snert af lidt blomster.

Smagsmæssigt er det sød, mørk frugt … blåbær, brombær, sød toba samt chokolade, men heldigvis også en syre, som er godt integreret i vinen, hvilket også gælder de fede tanniner, som alligevel formår at sætte sig behageligt på dine fortænder i overmunden. Der er en vis frugtsødme, som er behagelig … ikke så dyb og kompleks, men en vin, som alle vil kunne lide og vil passe godt til rigtigt mange måltider, herunder endda også lidt julemad.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 135 kr., men pt. fås med 25% rabat til 101,25 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7