Julien Guillon smagning … den gode biodynamiske, schweiziske vildmand

Martin fra Extra Brut Vinimport er dansk importør af vinene fra Domaine Julien Guillon og planlagde en spontan sommersmagning af vinene fra den lille kultproducent i Valais i Schweiz.

Jeg sagde omgående ja, for med en ferie næsten kun brugt på renovering af køkken, så savnede mit sociale gen klart menneskelig kontakt og vinsnak over et glas vin. På den måde kom smagningen helt perfekt … og samtidig med et utroligt spændende tema med de schweiziske vine, som vi sjældent smager herhjemme … og endda naturvine.

Julien Guillon er en forholdsvis ny vinproducent i Extra Brut Vinimports sortiment … og Martin har længe haft kig på domænet og kontakt til Julien, men har ikke helt haft modet, for dels er vinene en kende dyre, de er ukendte herhjemme og samtidig er det virkelig syrerige naturvine af bedste skuffe.

Men Martin siger selv, at han aldrig før har oplevet så meget nerve, energi og vildskab pakket i voldsom syre, moden dyb frugt samt et duftunivers som har sin helt egen og nærmest ubeskrivelige karakter.

Med dette var Houlberg selvfølgelig mere end nysgerrig på at prøvesmage ikke bare én vin fra Guillon, men hele 11 af slagsen. Så denne sommeraften skulle bestemt blive interessant.

Julien Guillon

Den unge Julien Guillon er en rigtig øko-bonde, som laver beskidte, vilde og vaskeægte biodynamiske naturvine. Han er næsten kun lige startet med at lave vin, da han i 2017 etablerede sin lille vingård øst for byen Sion i Valais området i Schweiz.

Valais er jo én af Schweiz’ 26 kantoner, altså delområder. Det ligger mod grænsen op til både Italien og Frankrig i en nærmest Rhônedal, hvor Rhônefloden tålmodigt smyger sig igennem, mens Matterhorn fra dens 4.477 meter høje top kigger nysgerrig med.

Julien Guillon er næsten født til at være vinbonde … for han er født i september i den gamle græsk-romerske vingud Bacchus’ tegn og han hjalp allerede som 5-årig sin broder med at høste druer i Gevrey i Bourgogne, hvor han også år senere studerede vinproduktion på Lycée Viticole de Beaune.

Derefter returnerede han til Genève i Schweiz, hvor han arbejdede på Cave 20G … en lille vinkælder i Carouge lidt syd for Genève. Det var dér, at Julien fik øjnene op for naturvin … hvilket også medførte, at han senere ville åbne sin egen vinbar i Valais.

Men i stedet fik han et tilbud om at arbejde hos Marc Balzan på Domaine Chèrouche ved Argnou tæt på Ayent lidt nordøst for Sion i Valais. Dér lærte Julien alt om naturvin og blev endnu mere forelsket i den form for vin og vinfremstilling.

I 2017 fik Julien selv fat i en 1 hektar vinmark i Ayent ikke langt fra Chèrouche og så startede han ellers med at lave naturvin selv. Siden er det gået slag i slag, således han i dag har samlet 5,7 hektar marker i det bjergrige landskab og markerne ligger også højt … en endda i hele 900 meters højde.

Markerne er vildt stejle og kræver stor fysisk indsats af passe, men Julien Guillon er selv gammel bjergklatrer, så derfor passer det ham ganske perfekt … og øger kun hans motivation.

Det er marker med bl.a, en række gamle vinstokke, hvor de ældste med Muscat er over 80 år gamle, mens hans Chasselas stokke er 70 år gamle og de ældste Pinot Noir vinstokke 60 år. Derudover dyrkes druer som Savagnin, Gamaret, Chardonnay, Pinot Gris og Gamay … men sikkert også nogle stykker mere.

Alt dyrkes totalt biodynamisk efter Rudolf Steiners metoder … og i dag er vingården Demeter certificeret som fuld biodynamisk. Julien går også meget op i, at jordens mikrobiologi beskyttes, hvilket i sidste ende vil kunne smages i vinene.

Valais har et fremragende klima for at dyrke vin … hver by sit eget terroir og omkring 300 solskinsdage hvert år. Det kombineret med markerne højde beliggenhed giver mere friskhed i druerne og giver efter Juliens mening vinene mere tiltalende fenolforbindelser, hvilket han tilstræber i sine vine.

Den fenolske modenhed sker, når kernerne i druer går fra at være grønne til at blive brune og når druerne mere gule end grønne.

Allerede efter det første år fik Julien også købt sin egen vingård, hvilket blev finansieret via kapital fra Steward, som vel nærmest er en slags crowdfunding portal, hvor bl.a. en række vininteresserede investorer tilbyder lån målrettet vinbønder. Derfor kalder Steward også selv deres platform for CrowdFarming.

Det gjorde imidlertid, at Julien Guillon kunne købe sin vingård, renovere vinkælderen og endda købe lidt flere vinmarker … i det hele taget komme godt i gang med vinproduktionen inden indtægterne fra de første vine kom i hus.

Det første år som selvstændig vinbonde blev ekstraordinært og Julien producerede 4 forskellige vine og forsøgte sig lidt frem. Året efter gjorde han tingene lidt anderledes, så der blev stor forskel på produktionen i 2017 og 2018. Siden har Julien taget det bedste fra de to årgange og brugt det i de følgende årgange.

I vinkælderen arbejder Julien med både rustfrie ståltanke, egefade, barriques og lerkrukker. I starten var det hans holdning, at der kun skulle anvendes ståltanke og amphora krukker, men så han smagte nogle af vinene, ændrede han mening og bruger nu også egefade … og målet er at få 200 fade i kælderen og måske lade nogle af sine vine lagre 48-60 måneder.

Han arbejder meget med hele klaser, anvender lang macerationstid, bruger flittigt carbonic maceration, men aldrig remontage og er i det hele taget tilhænger af så lidt indgriben som muligt.

Selvom det meste vin fra Schweiz drikkes i landet, så eksporterer Julien normalt 95% af sin samlede produktion. Til sammenligning så eksporterer Schweiz samlet set kun 1% af deres vinproduktion, mens tallet i Valais dog er lidt større med 5% eksport.

Når Julien Guillon så eksporterer så stor del af sin produktion, så skyldes det bl.a. at schweizerne selv ikke endnu er klar til naturvin, så derfor er Julien også selv meget aktiv på de sociale medier og løbende poster indlæg på fx Instagram for at udbrede sine vine.

Som Julien selv siger … I eat Vine, I sleep Vine, I dream Vine, I drink Vine, I dress Vine, I’m a slave to my Vines and I’m happy about it like that.

Men udover vin, så drømmer Julien også om at sælge kød … købe lidt landbrugsjord til græsning af får og så sælge Demeter mærket lam til de schweiziske restauratører.

Smagningen

Vi var en lille håndfuld tilsmagningen … Martin som vært, men ellers var det Bo, Caspar, Bjarne og undertegnede, mens Peter stødte til en smule senere. Vejret kunne vi ikke klage over … faktisk lå Martins terrasse dejligt i skygge. Meget behageligt med i denne sommers sene hedebølge.

Inden vi gik i gang med Julien Guillon smagningen, så skulle vi lige smage en lille særlig vin … en Pét-Nat fra Emil Skytte Pedersen. Det var en vin, som Martin havde fået af Emil for nogle år siden og måske mest et lille eksperiment lavet på Sauvignon Blanc med 2-3 ugers maceration.

Om den er lavet herhjemme eller lavet i Californien står lidt uklart for mig, men i min fiberoptik var den også et stykke fra Emils to fine og fabelagtige kongevine Ætheria og Abscition. Der var godt med gær i flaskehalsen, men det fik Martin ud med et kunstgreb ved åbningen af kapslen.

Det er en rigtig Orange Pét-Nat, som Emil selv tidligere har tagget på Instagram med #petnasty ;o) Men læs mer’ om den i næste indlæg her på Houlbergs Vinblog.

Derefter satte Martin gang i aftenens smagning … 11 biodynamiske naturvine fra Julien Guillon, som vi smagte i følgende rækkefølge og jeg har efter hver vin skrevet, hvilke druer der er anvendt:

Jeg har som vanligt selvfølgelig linket til mine beskrivelse og smagsnoter på hver vin. De 5 af vinene havde Martin allerede i sit sortiment og de andre 6 var netop lige hjemkommet. Det er dem, som du kan se på billedet nedenunder.

Konklusion

Det var virkelig meget interessant af smage vinene fra Julien Guillon, der – udover at være både biodynamiske, naturvine og endda orangevine – klart ligger i den syrerige ende af skalaen. Den rå, markante og rene syre var måske det gennemgående tema for vinene fra Guillon.

Martin er vild med sådanne syrebasser, og det er også vine, som virkelig har karakter. Som vinblogger er vinene svære at rate, for de ligger simpelthen i en galakse, som er lidt sin egen. Mens enkelte i duften blev for meget for mig, så synes jeg faktisk, at de fleste smagte rigtigt godt … men med vild meget syre.

Vi drøftede vinenes syre ret meget i løbet af aftenen og jeg fik også foræret et nyt niveau i beskrivelse af vinsyre … halsbrandsyre! Et par af vinene var i den kategori, men generelt er Julien Guillons vine rene, friske og … syrerige med masser af karakter.

Priserne på vinene ligger også i en høje ende … vistnok fra 330-500 kr. for en flaske, men sådan er det generelt for schweiziske vine, som altid er i den dyrere ende. Man får også en oplevelse, som er unik og er man specielt vild med syrerige vine, så skal du bestemt prøve vinene fra Julien Guillon.