2005 Château de la Maltroye, Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos du Château de la Maltroye, Bourgogne, Frankrig

2005 Château de la Maltroye, Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos du Château de la Maltroye, Bourgogne, FrankrigChâteau de la Maltroye ligger i udkanten af byen Chassagne-Montrachet og derfra smager vi nu en ældre hvid bourgogne, en 2005 Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos du Château de la Maltroye.

Vinhuset holder til i en smuk gammel ejendom, som er bygget i det 18. århundrede ovenpå en udbrændt ruin fra en bygning fra det 15. århundrede, hvor de gamle hvælvede kældre fortsat eksisterer. Slottet har været ejet af Cournut familie siden 1939, hvor André Cournut købte det af Marcel Picard, og siden 1993 har sønnen Jean-Pierre Cournut drevet vinslottet.

Château de la Maltroye har 13 hektar vinmarker i Chassagne-Montrachet og yderligere 2 hektar i Santenay. De bedste marker er selvfølgelig Grand Cru marken Criots-Bâtard-Montrachet – som jo også er eneste Grand Cru mark i AOC Chassagne-Montrachet – men derudover har vinhuset også parceller på adskillige 1. Cru marker og Jean-Pierres ynglingsmark er 1. Cr marken Dent de Chien.

Chassagne-Montrachet var tidligere primært en rødvinskommune, men i dag er mere end halvdelen af markerne i kommunen beplantet med Chardonnay, men 76% af 1. Cru markerne og det er da også klart hvidvinene som Chassagne-Montrachet er kendt for.

Chassagne regnes for den tredjebedste kommune, med Puligy over og Meursault i toppen,, Vinene fra Chassagne-Montrachet er typisk fyldige og fede, nærmest opulente, duften lidt smøragtig og syren ofte meget nedtonet.

Den årlige produktion på Château de la Maltroye ligger på omkring 70.000 flasker, hvoraf de hvide også udgør 60% … og én af disse vine er altså denne Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos du Château de la Maltroye, som vi smager i en 14-15 år gammel udgave.

Det er en monopole vin, hvilket betyder, at det alene er Château de la Maltroye, som ejer 1. Cru marken Clos du Château, som samlet er på 3 hektar og er tilplantet med halv Chardonnay og halv Pinot Noir.

Denne årgang 2005 er højt ratet i netop Chassagne-Montrachet og faktisk bedste årgang, så lang tid jeg kan kigge tilbage. Det er kun 2009 og 2010 som nærmer sig 2005 i årgangstabellerne.

Vinen er lavet ved, at Chardonnay druerne presses indenfor 2 timer efter høst, hvor gæringen starter koldt i rustfrie ståltanke, men halvvejs overføres vinen til egefade i kælderen, hvor de gærer færdigt og også undergår malolaktisk gæring. Så lagres vinen 12 måneder på egefadene inden aftapning på flaske.

Næsen er sådan til den overmodne side, smørcreme, lettere oxidaktiv, lidt petroleum, olie, æter, presset nøddeolie, en smule reduktiv kombineret med røg, nødder, honning, fersken, abrikos, pærer, marcipan og harpiks … meget feminin, inderlig og blid.

Smagen er blød, cremet og frugten moden … nærmest overmodne abrikoser og fersken, meget afdæmpet, men på ingen måder død, selvom syren kan synes lidt flad, men syren er egentlig samtidig fortsat meget tilstedeværende på en blød og moden facon sammen med en lille bitterhed, som holder hele vejen i smagen.

Flasken er fundet i Saltø Gods’ gamle vinkælder, som tidligere var ejet af dronning Margrethe 1, og nu domicil af Winelovers.dk, som vist har et par flasker mer’ tilbage, men prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 5,5/7