2001 Mazzei, Castello di Fonterutoli Chianti Classico, Toscana, Italien

2001 Mazzei, Castello di Fonterutoli Chianti Classico, Toscana, ItalienDenne Castello di Fonterutoli Chianti Classico fra Mazzei familien er en lettere bedaget kvinde med et lag bruncreme, hornbriller, rynker fra et liv med oplevelser samt et lilla – men svindende – hår behændigt holdt på plads af et efalock hårnet i rødbrune nuancer.

Men vinen kommer også fra en gammel vinfamilie, som nu laver vin i 24. generation. Vinhuset Mazzei er nemlig grundlagt helt tilbage i 1435, hvor et barnebarn til Ser Lapo Mazzei blev gift med  Piero di Agnolo da Fonterutoli. Men allerede inden da have familien Mazzei produceret vin og Ser Lapo Mazzei står endda bag det første kendte dokument, hvor betegnelsen Chianti er anvendt … og det var helt tilbage i 1398.

I dag har Mazzei 3 forskellige vingårde, hvilket primært er Fonterutoli, hvor familien har 650 hektar jord, selvom vinmarkerne dog alene udgør 117 hektar. Men de 117 hektar vinmarker er spredt over 120 forskellige parceller, der ligger i en højde på mellem 220-550 meter i et blandet landskab.

Derudover ejer familien vingården Belguardo i Maremma med 70 hektar jord, hvoraf halvdelen er vinmarker og så vingården Zisola på Sicilien med 50 hektar vinmarker.

Hele foretagendet drives i dag af Filippo og Francesco Mazzei som 24. generation, mens farmand Lapo Mazzei fortsat er øverste ansvarlige som bestyrelsesformand.

Denne Castello di Fonterutoli Chianti Classico er i denne årgang 2001 lavet på 100% Sangiovese druer, som er høstet manuelt. Ved produktionen er vinen lavet med 18 dages maceration og gæring ved 29 grader. Efter endt fermentering er vinen lagret 12 måneder i burgundiske barriques på 228 liter og flasket i januar 2003. Der er lavet 200.000 flasker af denne vin.

Imidlertid synger den ældre dame på sidste vers, så næsen er gammel, rynket med kloakdækslet på klem, jordslået med lidt hav- /brakvand, solbær, blommer, er meget moden i frugten og har derudover bagepulver, nødder, lakrids samt animalsk stald.

Smagsmæssigt har hun også et par ar på sjælen, så man skal virkelig være til ældre damer, hvis denne vin skal falde i god jord. Den er sådan set rund og blød, men frugten virker flad og over the hill … og det må så være de toskanske bakker.

Forhandles af Kjær Sommerfeldt, hvor en nyere årgang koster 189 kr.

Vinanmeldelse 3,5/7