2015 Giovanni Almondo, Roero Arneis Vigne Sparse, Piemonte, Italien

Selvom foråret ikke rigtigt er kommet ordentlig i gang, så kan man vel godt drikke lidt hvidvin? Det kunne fx være Giovanni Almondo Roero Arneis Vigne Sparse … en lillesøster til hans Roero Arneis Bricco delle Ciliegie, som jeg tidligere har smagt i årgang 2011 og været voldsomt begejstret for.

Vinhuset Giovanni Almondo ligger ved byen Montà d’Alba i Roero … lidt nordvest for Barolo og Alba og er grundlagt i 1980 af Domenico Almondo, som – efter afslutning af sin eksamen i det jordbrugsvidenskabelige fakultet – besluttede sig for at lave vin.

Domenico forældre Giovanni og Teresina ejede i forvejen en lille gård helliget vinavl og dyrkning af frugt – ferskner, jordbær og æbler – samt husdyr.

Far og søn solgte druer og en lille mængde af vin bulk, men Domenico besluttede, at nu skulle der laves en egenproduktion på druerne Arneis, Nebbiolo og Barbera på vingården.

Produktionen det første år var på omkring 1.500 flasker, heraf 700 flasker Arneis samt 800 flasker Nebbiolo. Produktionen blev begrænset af, at der alene var omkring 2 hektarer vinmarker, men i takt med salget steg, så begyndte Domenico at udvide kælderen og købe yderligere vinmarker.

I dag er produktionen på omkring 90.000 flasker vin og Domenico Almondo har knap 15 hektar, som ligger helt tæt på byen Montà d’Alba. Det er markerne Valbianchéra, Pe’ del Can, Bric Valdiana, Burigot og Bricco delle Ciliegie.

Siden starten har Domenico haft succes med hans vine, som får fremragende omtale i de italienske vinguides og hos Parker. Huset vine på druen Arneis er flere steder rated som nogle af Piemontes bedste Arneis vine.

Arneis har tidligere været brugt til søde vine og til at blande med Nebbiolo. I dag laves der tør hvidvin i Roero på druen, som fx denne Roero Arneis Vigne Sparse … og Vigne Sparse betyder spredte vinmarker, dvs. vinen er lavet med druer for forskellige marker.

Vinstokkene er gennemsnitlig 20 år og udbyttet ganske pænt med ikke mindre end 100 hektoliter pr. hektar. Det dur. Vinen er lavet alene på rustfrie ståltanke med kold gæring ved 16-17 grader i 15 dage og en efterfølgende lagring på ståltanke sur lie i 5 måneder inden flaskning.

Dejlig luftig, let og blomsterrig næse … lige til at blive total glad i låget af. Der er også noget smeltet smør, bananer, kørvel, svag citrus og kridt … let, luftig og aromatisk.

Smagen er sådan fin frisk, samme luftighed som duften, svag bitter syre, let og dansende på tungen. Frugtrig hvidvin med nogle mineralske elementer og en syre, som fortsat i en lang eftersmag. Det er sgu da ret godt gået af denne lille vin … og jeg er overraskende nok igen begejstret over en Almondo vin.

Købt hos Bichel Vine, pris 120 kr.

Rating 5,5/7