Besøg hos Antonelli San Marco … aristokratisk vinbonde

Det store, gamle og historiske samt vel svagt aristokratiske vingods Antonelli San Marco var lidt af en kontrast i forhold til den lille, beskedne og næsten ydmyge vingård Colle del Saraceno.

Antonelli San Marco ligger – som netop nævnte, foregående vinhus – også omkring 2,5 kilometer vest for Montefalco by og var næste stop på onsdagens vintur rundt blandt producenter. Jeg havde til besøget fået følgeskab af en hollandsk vinjournalist, og vi blev begge venligt modtaget af stedets ejer Filippo Antonelli.


Flotte gamle italienske villaer … den forreste er den private med køkkenet til kokkeskolen nedenunder og bagerst villaen med udlejning af ferielejligheder.

Og Antonelli San Marco er på mange måder et imponerende sted med megen jord, en stor produktion og derudover emmer stedet af historiens vingesus. Godset er allerede nævnt i flere dokumenter fra middelalderen, hvor det under navnet San Marco de Corticellis var base for de longobardiske krigere og et af de områder, hvor det var bedst at dyrke vin og oliven.

Fra det 13. århundrede tilhørte ejendommen bispedømmet i Spoleto og faktisk er de nuværende grænser for Antonelli San Marcos jorder nøjagtigt de samme, som blev beskrevet i et af de kirkelige dokumenter fra 1200-tallet.

Og det er et pænt stort areal, idet Antonelli San Marco samlet har omkring 170 hektar jord, selvom det alene er 40 hektar, som består af vinmarker. Derudover omfatter det flere store, gamle og statelige bygninger samt selvfølgelig husets varemærke … den store, gamle stenport, som leder ind til ejendommen og findes som logo på etiketterne til husets vine.


I baggrunden den ikoniske port til ejendommen … og som også i dag er vinhusets logo og findes på alle etiketterne.

Antonelli familien har ejet stedet siden 1881, hvor det blev købt af Francesco Antonelli. Han var advokat fra Spoleto og begyndte en radikal modernisering af ejendommen og genplantede en stor del af vinmarkerne. En gammel rapport fra 1899 – som Filippo Antonelli i øvrigt viste os – beskriver, at vinmarkerne allerede dengang var tilplantet med 5.000 vinstokke pr. hektar samt at rødvinene var af god kvalitet.

Siden 1986 har godset været drevet af Filippo Antonelli, som er 4. generation på ejendommen. Han er ikke – i modsætning til både hans far Giacomo, bedstefar Stefano og oldefar Francesco – advokat, men er også leder af familiens anden vingård Castello di Torre in Pietra tæt på Rom. Derudover har Filippo Antonelli været formand for Consorzio Tutela Vini Montefalco fra 1996 til 2006.

Produktionen ligger årligt på omkring 300.000 flasker vin, som laves i et moderne, underjordisk vineri under bygningen med butikken og smagelokalet. Selve vineriet er endda i to etager, således man kan flytte vinen uden brug af pumper … og så er der også en elevator ned til vineriet fra gårdspladsen foran butikken.

Her indgangen til vinbutik og smagelokale … til venstre findes elevatoren, som kører ned til vineriet. Bemærk også de mange dæksler på pladsen … beregnet til druerne efter høst.

Fra gårdspladsen kan druerne efter høsten læses af og ledes videre til tanke og vinpresse. Vineriet er således bygget, således der er et let og naturligt flow i hele produktionsprocessen og Filippo Antonelli var da også stolt, da han viste hele vineriet frem,

Inden da havde vi taget en rundtur på hele godset, som udover vinproduktionen også byder på lidt typisk italiensk B&B … Casale Satriano Agriturismo, hvor man udlejer 6 store ferielejligheder og ellers lokker turisterne med stort svømmepøl, kokkeskole og selvfølgelig vinsmagninger.


De gamle bygninger fra den ene side …


… og den øverste villa set fra de anden side.


Fra haven er der er smuk og betagende udsigt.

Kokkeskolen – cusina in cantina – er berømt på Antonelli San Marco og varetages af den australsk fødte Wendy Aulsebrook samt et par italienske hjælpekokke i form af Teresa og Leonella. Vi fik under rundvisningen også set det store køkken, som i højsæsonen emmer af liv og udsender fristen dufte af italienske egnsretter.

Indgangen til det store køkken … beregnet til kokkeskolen cusina in cantina.


Og her et kig ind i køkkenet.

Vi blev af Filippo også ledt igennem de private gemakker og fik dermed et godt indtryk af den gamle ejendom. Den har i gamle dage tydeligt været for den velstillede del af befolkningen og rummede masser af spændende historier fra familiens liv gennem mange, mange årtier.


Spændende kig ind i de gamle villaer.

Fra gårdspladsen tog vi elevatoren ned i vineriet, hvor vi fik set alle dele af produktionen. Der var stor orden, struktur og Filippo fortalte om produktionen, vinene og deres forsøg med at udvikle nye vine, bl.a. deres forsøg med lagring på store emphora krukker.

Vi så også de tusindevis af flasker, som bliver opbevaret i kælderen og alene afventer frigivelse og vi så flaskemaskinen, der også ligger i kælderen, således flaskningen af vinene også sker ved optimale temperaturer.


Det moderne og underjordiske vineri med store rustfrie ståltanke.


Alt er indregnet stort og praktisk.


Der flyttes rundt på egefadene …


… som der er mange af i kælderen.


Her viser Filippo Antonelli de store emphora krukker frem.


Tappeanlægget i kælderen.

Samlet virkelig et flot vineri, hvor Filippo får hjælp til produktionen af vinen fra stedets vinmager Massimiliano Caburazzi samt den konsulterende vinmager Paolo Salvi, mens markarbejdet styres af Alessio Moretti samt Ruggero Mazzilli.

På husets 40 hektar vinmarker dyrkes sorterne Sagrantino, Sangiovese samt Montepulciano, Merlot og Cabernet Sauvignon og de hvide Grechetto og Trebbiano Spoletino. Og det skulle vi snart få at smage, for efterfølgende gik turen op gennem butikken og ind i smagelokalet, hvor der allerede var dækket op til os og linet en række vine op.


I butikken sælger Antonelli charcuteri specialiteter … 


… og selvfølgelig alle vinene fra vineriet.


Og i smagelokalet var der allerede gjort klar til os.

Der var – selvfølgelig – traditionen tro lidt brød, ost og skinke … mens vi på den vinøse front kom til at smage ikke mindre end 12 vine, nemlig disse:

Derudover sluttede vi endda smagningen af med at smage en Antica Torino … en rød vermouth og Filippo hentede også undervejs en egenproduceret leverpølse, som var lavet på stedet fra ejendommens egne grise.


En af de ansatte sørgede for, at vi løbende fik smagt alle vinene.

Fantastisk besøg og fantastisk smagning, hvor specielt gårdens 2006’er Montefalco Sagrantino skilte sig ud.

Efter et par obligatoriske fotos af Filippo, så var det tid til at tage afsked. Filippo ville forære os en afskedsgave, så vi måtte frit vælge en vin … blot ikke 2006’eren.

Da han spurgte os, hvilken vin vi kunne tænke os, så udbrød vi begge 2006’eren, egentlig ganske uhøfligt … men Filippo tog det ikke ile op, men smilte og gav sig nu hurtigt. Så pyt, tænkte han sikkert. God smag gælder alle steder.


Filippo Antonelli foran vinhuset.


Endnu et foto fra kælderen.


Filippo i kælderen.


Da vi besøget kælderen, var man i gang med at flaske en af husets hvidvine, her direkte fra en af betontankene.

Og nogle af de mange vine, som lagrer på flasker.