2014 Domaine Machard de Gramont, Gevrey-Chambertin Pressonnier, Bourgogne, Frankrig

For satan … pardon my french … nu dufter det sgu himmelsk. Det er denne Gevrey-Chambertin Pressonnier fra Domaine Machard de Gramont, som til den lille smagning for alvor har fået vækket Houlberg … jeres flittige vinblogger.

Domaine Machard de Gramont ligger i byen Prémeaux-Prissey ved Nuits-Saint-Georges i Côte de Nuits og er en traditionel familieejet vingård, der i dag drives af Arnaud Machard de Gramont sammen med hans to sønner Alban og Alexis efter de gamle traditioner.

Vingården har været i familiens eje siden 1830 … oprindeligt som negociantfirmaet Dufouleur. Arnaud drev oprindeligt vingården sammen med sine to brødre, men brødrene brød samarbejdet i 1984 og delte vinmarkerne.

Broderen Bernard Machard de Gramont etablerede Domaine Bernard Machard de Gramont, som i dag drives af hans datter Axelle Machard de Gramont, mens den tredje broder etablerede Domaine Chantal Lescure i Nuits-Saint-Georges.

Domaine Machard de Gramont har samlet 20 hektar vinmarker i et område fra Chenôve syd for Dijon til Puligny-Montrachet syd for Beaune … og nogle af de bedste parceller i området. De fleste marker ligger omkring vingården, men deres lille parcel i Puligny-Montrachet – Chardonnay druens højborg – har de arvet.

Der er lavet vine på gården i mange generationer, hvilket bl.a. en gammel vinkælder fra det 11. århundrede også vidner om. Det er selvfølgelig med fantastiske hvælvede lofter, som giver den gamle kælder et katedral-lignende udseende.

De røde Bourgogner laves efter den klassiske og arbejdskrævende opskrift med lang gæring og en del af stilkene på druerne. Vinifikationen sker i åbne fade med daglig bearbejdning for at udtrække så mange smagsnuancer og så meget farve som muligt.

Efterfølgende modner vinene på små egefade i 15–20 måneder afhængig af kvalitet og type. Der produceres omkring 100.000 flasker årligt på Domaine Machard de Gramont.

Denne Gevrey-Chambertin Pressonnier er selvfølgelig en enkeltmarksvin lavet med druer fra den lerholdige mark Pressonnier i Gevrey-Chambertin efter den klassiske og arbejdskrævende opskrift med lang gæring med nogle af stilkene fra druerne, maceration i 16-22 dage i åbne fade og lagring på små egefade i 15–20 måneder afhængig af årgang.

Og endelig den næse, som Pinot Noir virkelig kan levere, når det er bedst, herlig animalsk stald med let sødme, elegance, jordbær, hindbær, en spillevende grøn nerve, let vanilje og lidt svage noter af lidt tobak. Dufter simpelthen bare godt.

Smagsmæssigt er vinen skarp, syrlig med grønne elementer … en meget vedvarende syre, præcis som Orient Expressen på skinner, stramme tanniner, stor tæthed og imponerende lang eftersmag. Det er herlig præcis Bourgogne … lige som det skal være.

Købt hos Bichel Vine, pris 250 kr.

Rating 6/7