2013 Suavia, Massifitti, Veneto, Italien

2013 Suavia, Massifitti, Veneto, ItalienPå Restaurant SAK i Ballen på Samsø bestilte jeg til lidt skærising denne lille buttede flaske Massifitti fra vinhuset Suavia Azienda Agricola, som ligger den lille by Fittà en anelse nord for den antikke by Soava.

Fittà er en lille, idyllisk by med gamle basaltisk huse, springvand, en lille kirke og flotte solnedgange … og vi er selvfølgelig også i appellationen DOC Soava i Veneto området.

Soava betyder mild og blid, og det passer fint med vinene, som typisk er lavet på minimum 70% af den lokale drue Garganega, som også er den bedste af de tilladte lokale sorter. Det siges, at det var den italienske digter og poet Dante, som kaldte vinen Soave på grund af blødheden.

Suavia Azienda Agricola er grundlagt af Tessari familien, som har dyrket vin siden 1887. Indtil 1982 blev druerne solgt til det lokale kooperativ, men dette ændrede Giovanni Tessari og hans kone Rosetta.

De var overbeviste om, at deres jord kunne levere druer til vine af høj kvalitet, og med det stærke bånd med områdets tradition og kultur, og så de besluttede at navngive deres vingård Suavia … det gamle navn for Soave.

Huset ejer i alt 12 hektar vinmarker i midten af Soave Classica området, faktisk fordelt på 2 lokationer, nemlig omkring byen Fittà og byen Castellaro. Vinstokkene er primært de 2 lokale hvide druesorter Garganega og Trebbiano di Soave med en høj alder på gennemsnitlig 35 år, og gården laver omkring 100.000 flasker vin om året.

I dag er det Giovanni og Rosettas 4 døtre, Arianna, Mari, Valentina og Alessandra Tessari, som driver gården. Tessari søstrenes dedikation til at lave vine, der udtrykker terroiret i Soava og deres filosofi om blanding af innovation og tradition, har også medført, at Suavia Azienda Agricola er blevet én af de førende producenter i Soave.

Jeg har tidligere smagt søstervinen Monte Carbonare Soave Classico, en enkeltmarksvin lavet på 100% Garganega, og som også kommer i den lille, buttede flaske. Den vin var jeg ret vild med.

restaurant-sak
Restaurant SAK på Samsø

Denne Massifitti er lavet på ren Trebbiano di Soave, lavet på rustfrie ståltanke, fermentering i 15 dage og lagret 15 måneder på stål og yderligere 12 måneder på flaske inden frigivelse.

Og hvor er det dog en herlig flaske vin … næsen er smør, fedme, tropisk frugt, banan, blomster, sten, flint samt lidt vanilje. Virkelig meget indbydende. Smagen er let, sødkrydre med en blød syre, god balance og nærmest en smule sprød med mineralske og jernagtige noter. Til min fisk kom syren til sin ret. Elskelig vin.

skaerising
Grillet skærising med glaserede grønsager, brunet smør, syltet citron, urtecreme, mandler og selvfølgelig Samsø kartofler

Forhandles af Otto Suenson & Co, hvor prisen er 149 kr.

Rating 5,5/7 

samsoe-kartofler-mm