2002 Château Tour Grise, Les Amandiers, Loire, Frankrig

2002 Château Tour Grise, Les Amandiers, Loire, FrankrigTredje hvidvin fra Loire – ud af tre – blev denne Les Amandiers årgang 2002, dvs. en 14 år gammel sag fra Philippe og Françoise Gourdon på Château Tour Grise, som ligger midt i den lille historiske landsby Puy Notre Dame på et herresæde tilbage fra det 15. århundrede i appellationen AOC Saumur i Loire.

Ja, selve vinhuset har jeg skrevet om nogle gange, så jeg skal spare jer for historien igen. Den kan I fx læse under vinene 253 Saumur Puy-Notre-Dame, Saumur Les Vigneaux eller Vignerons Gourdon, Cuvée Surclassée 253 – blot for at nævne et par vine, som jeg tidligere har smagt fra huset.

Huset er både økologisk og biodynamisk … og det sker i markerne ved brug af mineralske, animalske og vegetabilske præparater samt udtræk af nælder, padderokke og pil, som supplerer de traditionelle behandlinger.

Der sker alene en begrænset radhakning omkring hver stok, hvorfor man således lader andre planter vokse vildt mellem vinstokkene. Den fuldstændige undladelse af beskæring af vinplanterne om sommeren styrker plantens immunforsvar. Den vilde grønbevoksning uden klipning giver mulighed for, at biodiversiteten – der er nødvendig for vinplanterne og jordbunden – kan udvikle sig.

Den økologiske dyrkning er certificeret af ECOCERT Organisme de contrôle & de certification au service de l’homme et de l’environnement en France, mens den biodynamiske dyrkning er certificeret af BIODYVIN Syndicat international des vignerons en culture bio-dynamique.

Denne Les Amandiers er selvfølgelig også 100% Chenin Blanc med druer fra vinstokke, som er plantet i 1991. Jorden er meget kalkholdig med det for Saumur så karakteristiske kridt, der i løbet af hele den vegetative cyklus sikrer en vandforsyning, som er ideel for vinen. Høstudbyttet ligger på 35 hektoliter pr. hektar, høsten sker manuelt og af flere omgange for at sikre de bedste klaser.

Vinen er lavet i store æggeformede cementtanke uden tilsætning af gær og modningen sker fint kvas og med det naturlige kuldioxidindhold før tapning og derefter lagrer vinen på egefade i nogle gamle kalkhuler, men jeg kan ikke se, hvor lang tid vinen har lagret.

Og vinen har bestemt en karakteristisk næse. Vi snakker sådan lidt blå mænd … nærmest lidt losse-/affaldsplads … ja, det hedder vel genbrugsstation på nutidig dansk, mødding, modne pærer, gammel sherry eller en eller anden form for let oxydering. En lidt kompleks næse, men også noget anderledes.

I munden er der også fornemmelsen af en lidt oxyderet vin med fyldig fedme, sødme og en smule krydderier. Det er meget blødt, blidt … selvom der stadigvæk er syre i vinen. Interessant, men også en tak for oxyderet efter min smag. Duften er dog ganske interessant og klart vinens styrke.

Forhandles hos Vinimperiet, hvor prisen er 124 kr.

Rating 3,5/7 

 

Skriv et svar