2014 Antoine Sanzay, Les Salles Martin, Loire, Frankrig

2014 Antoine Sanzay, Les Salles Martin, Loire, FrankrigMed næste hvidvin fra Loire er vi tilbage hos Antoine Sanzay, hvorfra jeg tidligere har smagt den flotte Cabernet Franc baserede enkeltmarksvin Les Poyeux. Her er det også en enkeltmarksvin, nemlig ren Chenin Blanc fra marken Les Salles Martin.

Antoine Sanzay holder til i den lille by Varrains under appellationen Saumur-Champigny i Loire-dalen. Han overtog vingården i 2002 efter faderens død.

Antoine er selv udlært vinmager og har tidligere arbejdet hos Clos Rougeard i Loire. Da han overtog efter faderen og startede Domaine Sanzay, så var det målet, at lave egne, naturlige vine med skånsomme, traditionelle og gammeldags teknikker. Indtil da havde faderen blot solgt sine druer til andre producenter.

Med råd fra vennerne, de lokale vinproducenter Romain Guiberteau fra Domaine Guiberteau, Nady Foucault fra Clos Rougeard og Richard Desouches fik Antoine hurtigt gang i produktionen fra gården samlede 11 hektar vinmarker i Varrains, Chacé and St-Cyr-en-Bourg, bl.a. de to topmarker La Haye Dampierre og Les Poyeaux.

Der dyrker Antoine næsten udelukkende Cabernet Franc, men 0,4 hektar er dog tilplantet med Chenin Blanc. Og det betyder, at vinhuset laver 3 forskellige rødvine samt denne hvidvin Les Salles Martin, som der imidlertid produceres så få af, at den næsten altid skal bestilles En-Primeur.

De tre rødvine er først en domaine rød … Antoines entry-level vin og så de to enkeltmarksvine La Haye Dampierre og Les Poyeaux. Den samlede produktion ligger på omkring 18.000 flasker årligt.

Siden 2009 har alle marker været drevet økologisk, og Antoine er også i gang med at bruge biodynamiske principper. I kælderen er det meget oldschool, hvor Antoines forstår vigtigheden er lang, kold og blid fermentering af vinene, således der udtrækkes de mest komplekse aromaer af frugten. Han anvender også alene vild gær fra druerne, da dette efterlader et mere nøjagtigt og unikt fingeraftryk i vinen.

I det hele taget har Antoine Sanzay lokalt et ry for at være en vinnørd. Han elsker selv vine fra favoritproducenter i Bourgogne, det nordlige Rhône eller fra Bordeauxs højre bred, og lovpriser hurtigt disse vines dyder. Han er mere beskeden omkring sine egne vine, som ellers er ved at blive ret populære.

Denne Les Salles Martin er som nævnt 100% Chenin Blanc fra marken Les Salles Martin, en sydøstvendt parcel, hvor vinstokkene er omkring 40 år gamle, mens jorden er ler- og kalkholdig. Høstudbytte ligger pænt på 45 hektoliter pr. hektar, og efter høst presses druerne, hvorefter vinen gærer på både ovale foudres samt brugte barriques, som Antoine køber fra Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet. Vinen lagrer hele 12 måneder.

Og det er klart aftenens bedste hvidvin, men også en vin, som delte vandene. I næsen er vinen godt parfumeret med lidt sæbe, lavendel, kandiseret appelsin, lidt eg … frugten er sådan meget moden i næsen. Smagsmæssigt er vinen dog meget frisk, syrlig, en rigtig god syre med mineralske noter og meget ren frugt. Direkte og præcis.

Forhandles hos Vinimperiet, hvor prisen er 176 kr.

Rating 4,5/7 

Skriv et svar