2013 Antoine Sanzay, Les Poyeux, Loire, Frankrig

2013 Antoine Sanzay, Les Poyeux, Loire, FrankrigI denne lille by Varrains under appellationen Saumur-Champigny i Loire-dalen finder vi den gode, ihærdig vinnørd Antoine Sanzay, som står bag næste Cabernet Franc baserede vin, nemlig den flotte enkeltmarksvin Les Poyeux.

Antoine Sanzay overtog vingården i 2002 efter faderens død. Antoine var selv udlært vinmager og havde tidligere arbejdet hos Clos Rougeard i Loire, og startede Domaine Sanzay med det mål, at lave egne, naturlige vine med skånsomme, traditionelle og gammeldags teknikker. Indtil da havde faderen blot solgt sine druer til andre producenter.

Med råd fra vennerne, de lokale vinproducenter Romain Guiberteau fra Domaine Guiberteau, Nady Foucault fra Clos Rougeard og Richard Desouches fik Antoine hurtigt gang i produktionen fra gården samlede 11 hektar vinmarker i Varrains, Chacé and St-Cyr-en-Bourg, bl.a. de to topmarker La Haye Dampierre og Les Poyeaux.

Der dyrker Antoine næsten udelukkende Cabernet Franc, men 0,4 hektar er dog tilplantet med Chenin Blanc. Og det betyder, at vinhuset laver 3 forskellige rødvine samt 1 hvidvin Les Salles Martin, som der imidlertid produceres så få af, at den næsten altid skal bestilles En-Primeur.

De tre rødvine er først en domaine rød … Antoines entry-level vin og så de to enkeltmarksvine La Haye Dampierre og Les Poyeaux. Den samlede produktion ligger på omkring 18.000 flasker årligt.

Siden 2009 har alle marker været drevet økologisk, og er også i gang med at bruge biodynamiske principper. I kælderen er det meget oldschool, hvor Antoines forstår vigtigheden er lang, kold og blid fermentering af vinene, således der udtrækkes de mest komplekse aromaer af frugten. Han anvender også alene vild gær fra druerne, da dette efterlader et mere nøjagtigt og unikt fingeraftryk i vinen.

I det hele taget har Antoine Sanzay lokalt et ry for at være en vinnørd. Han elsker selv vine fra favoritproducenter i Bourgogne, det nordlige Rhône eller fra Bordeauxs højre bred, og lovpriser hurtigt disse vines dyder. Han er mere beskeden omkring sine egne vine, som ellers er ved at blive ret populære.

Denne enkeltmarksvin Les Poyeux er lavet af druerne fra marken af samme navn. Der er vinstokke omkring 50 år gamle, og udbyttet ligger på 40 hektoliter pr. hektar … en anelse under gennemsnittet hos Antoine, nemlig 45 hektoliter pr. hektar. Vinen er vinificeret på cementfade og modnet to år i neutrale, brugte Château Latour tønder. Vinen er ikke klareret eller filtreret.

I næsen er der langt mere intensitet, godt med frugt, en lidt fugtig sødme, blæk, grafit, kalk, flintesten, lidt bolsjer og godt med urter. I smagen er der god balance mellem syre og frugt … forenes virkeligt godt. Der er en slagt Pinot Noir lethed over vinen med lyse bær, hindbær, en utrolig renhed, tørhed, mineralitet og stramme tanniner. Syren er sådan meget stålsat, direkte og pågående … uden det bliver for meget. Flot, flot vin … som fortsat er ekstrem ung i udtrykket.

Forhandles hos Vinimperiet, hvor prisen er 210 kr.

Rating 5,5/7 

Skriv et svar