2010 Tiberini, Vino Nobile di Montepulciano, Toscana, Italien

2010 Tiberini, Vino Nobile di Montepulciano, Toscana, ItalienIgen tilbage hos Tiberini familien … aka Azienda Agricola Tiberini på vingården Podere Le Caggiole lidt nord for Montepulciano, og denne gang med en vaskeægte nobel vin; Vino Nobile di Montepulciano DOCG i den fortsat tvekamp mellem byerne Montepulciano og Montalcino.

Selvom der ikke er så stor afstand mellem de to byer, så har vinene fra Montepulciano altid stået lidt i skyggen for vinene fra Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino.

For 500 år siden var vinene fra Montepulciano blandt de mest eftertragtede vine i Toscana. Men herefter tabte de terræn til både Chianti og Brunello, som i dag nyder større prestige end Vino Nobile di Montepulciano.

I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter samt en lille håndfuld nye stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 1990’erne. Men i takt med, at de bedste producenter forsøger at rendyrke og forfine et Montepulciano-udtryk, dvs. finde ind til kernen af sine egne kvaliteter, fremfor at sammenligne sig med Montalcino, er både vinene og fremtiden blevet meget mere interessant.

Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler.

Vine fra Vino Nobile di Montepulciano placerer sig et sted mellem Chianti Classico og Brunello di Montalcino. Vinene skal indeholde mindst 70% Prugnolo Gentile, der – som tidligere nævnt – er det lokale synonym for Sangiovese. Den resterende most skal indeholde 10-20% Canaiolo Nero, mens resten typisk er Mammolo. Vinen laves typisk på 80% Sangiovese, 15% Canaiolo og 5% Mammolo, men blandt de bedste producenter går udviklingen mod en højere andel Sangiovese.

Chianti og Brunello skal altid laves på 100% Sangiovese, så Vino Nobile di Montepulciano adskiller sig herved i druesammensætningen. Vinene skal være lagret to år før de udgives, tre år for Riserva.

Navnet Vino Nobile di Montepulciano blev opfundet af Adamo Fanetti. Indtil 1930 kaldte man blot vinen for Vino Rosso Scelto di Montepulciano, men Adamo kaldte sin vin nobile, altså ædel … og det navn har siden hængt på de bedste vine fra Montepulciano.

Hos Azienda Agricola Tiberini laver man to Vino Nobile, nemlig denne almindelige samt en Riserva. Denne Vino Nobile di Montepulciano DOCG er lavet på 85% Pugnolo Gentile, 10% Canaiolo Nero og 5% Mammolo med 30 måneders lagring på store slovenske fade og franske Allierfade.

Lavet i store 50-70 hektoliter ståltanke, maceration i 25-30 dage, og efter lagringen på eg i 30 måneder, så lagrer vinen også 6 måneder på flaske, inden den frigives.

I næsen en herlig landlig, animalsk duft med mejeri, yoghurt … frugt klart mørkere end forrige vin, nærmest lidt solbær, brombær, lette blommer, violer og igen samme duft af vinmarker, som ved forrige vin. Herligt. I munden er der tobak, kraft … mere fyldig, men måske også mere grov og rustik end forrige vin. Der er samtidig godt med syre, og tanninerne er ganske markante. Samlet virker vinen dog nemmere tilgængelig, og smager rigtigt godt.

Forhandles af Toscavini, hvor prisen er 129 kr.

Rating 5/7 

Skriv et svar