2006 Prunotto, Barolo Bussia, Piemonte, Italien

Endnu en 2006’er fra bestyrelsesmødet i mandags … en Barolo Bussia fra vinhuset Prunotto, som holder til i Alba i Barolo-land. Og et vinhus med en spændende historie.

Vinhuset startede oprindeligt som et kooperativ, nemlig kooperativet Ai Vini delle Langhe. Det blev grundlagt i 1904 i byrådslokalet i kommunen Serralunga med notaren Giacomo Oddero og en ung fyr Alfred Prunotto som vidner. Kooperativet første høst fandt sted i 1905, men herefter fulgt en del svære år, hvilket blev forværret af første verdenskrig.

Omkring 1922 så det skidt ud … flere af medlemmer ville ikke længere bidrage med druer til kooperativet og man begyndte at få økonomiske problemer og manglede likviditet. Den unge Alfredo Prunotto var netop blevet gift med Luigina, og de havde begge mod på livet. De besluttede derfor at købe kooperativets vingård med tilhørende marker.

Og takket været stor passion for vin samt hårdt arbejde fra det nygifte par, så lykkedes det at vende udviklingen. Snart blev vingården berømt og begyndte at eksportere vine til hele verden, først til Sydamerika og senere til USA.

I 1956 besluttede Alfredo Prunotto imidlertid at trække sig tilbage. Han gav derfor vinhuset til sin ven, vineksperten Beppe Colla, som til driften fik hjælp af broderen Tino Colla samt vennen Carlo Filiberti. Og det var dygtige vinfolk, som bl.a. i 1961 begyndte at identificere bestemte produktionsområder, så man kunne producere enkeltmarksvine. Prunotto blev derfor det første firma, der valgte at producere enkeltmarksvine i både Barolo og Barbaresco.

I 1972 flyttede vinhuset til Alba i en topmoderne vingård med vineri og stor vinkælder, alt designet af arkitekten Ugo Della Piana. Vingården er i dag fortsat hovedkontor for Prunotto. Vinkælderen er endda udvidet i 1999 … men fortsat tegnet af Della Piana.

I dag ejes vinhuset af Marchesi Antinori familien. Samarbejdet med Antinori startede allerede tilbage i 1984, primært med håndtering og distribution, men da Colla brødrene i 1994 gik på pension, så overtog Antinori vinhuset og fortsatte produktionen efter de normer, som Alfredo Prunotto havde altid insisteret på.

Efter Antinori overtagelse er der også sket en udvidelse af antallet af vinmarker. Marchese Piero Antinoris ældste datter Albiera Antinori har stået i spidsen for dette arbejde. I dag omfatter vingården således 50 hektar vinmarker med parceller på marker som Bussia, Bric Turot, Costamiole, Fiulot, Mompertone og Bricco Colma.

Denne Barolo Bussia er lavet med druer fra marken Bussia i Monforte. Marken ligger 350 meter over havets overfalde. Bussia marken er nok én af de mest berømte marker i Barolo området. Hele marken er på 7,35 hektar og ligger med en form … nærmest som et amfiteater med en sydvendt eksponering.

De udvalgte druer presses, og mosten gærer. Den malolaktiske gæring er ovre inden udgangen af vinteren, og herefter lagrer vinen i 24 måneder. En del af vinen ligger på store 50 hektoliter fade. En lille del af vinen lagrer på barriques, der har været anvendt én gang tidligere. Når vinen er tappet på flaske, lagrer den i yderligere 12 måneder på flaske, før den sendes på markedet.

Duftmæssigt er først tanke lidt våde fade, røg, vanilje, kirsebær, blomster, krydderier, lakridsrod og en lidt urtet duft. Virker ganske rutisk, svag animalsk … med lidt babybræk (på den gode måde). Smagen er præget af god syrlighed, fortsat lidt krydret smag … meget intens, lethed, elegance, grønne toner, lidt tobak og blide tanniner.

Forhandles af Theis Vine, pris 569,95 kr.

Rating 5,5/7  

Skriv et svar