2021 Bodega Quinta de Couselo, Rosal Albariño, Rías Baixas, Spanien

2021 Bodega Quinta de Couselo, Rosal Albariño, Rías Baixas, SpanienVi startede en vinsmagning i Vinhuset Randers ganske frisk med en 2021 Rosal Albariño, fra Bodega Quinta de Couselo, der er beliggende i O Rosal dalen i Pontevedra … nederste del af Rías Baixas tæt på grænsen til Portugal.

Bodega Quinta de Couselo stammer fra nogle rester fra Monasterio de Santa María de Oia .. et cistercienserkloster bygget i 1136 under Alfonso VII. Til klosteret hørte gården ved navnet Cheira, som munkene passede og det er denne gård, som i dag er kendt som Quinta de Couselo.

Både kloster og gårdene tilhørte cisterciensermunkene indtil de i 1835 blev konfiskeret og sat på offentlig auktion. Salget af  klosteret skete i 1844, men også Quinta de Couselo blev auktioneret bort og købt af Don Casimiro Dorado y Méndez.

Derefter ejede Don Casimiro familien vingården i næsten 150 år, men i 2013 blev den købt af Grandes Pagos Gallegos de Viticulture Tradicional, som er en gruppe vinproducenter, der udvikler en række unikke projekter i de områder, hvor de indfødte galiciske druesorter bedst kommer til udtryk.

Grandes Pagos Gallegos de Viticulture Tradicional er grundlagt i 2005 af vinmageren Juan Carlos Lopez og har før drevet familiens vingård Bodega Artadi de Araba. Under Grandes Pagos Gallegos er det i alt 3 projekter og det er Bodeda Pazo Casanova, Bodega Fraga do Corvo og så Bodega Quinta de Couselo.

På Bodega Quinta de Couselo har Juan samlet 5 hektar vinmarker fordelt på de to ejendommen A Cheira og Sobral … primært med den friske Albariño drue. Men derudover har Juan også aftaler med lokale vinavlere om levering af druer til projektet.

Denne 2021 Rosal Albariño er lavet ved, at alle druerne først er afstilket, hvorefter de er presset i en pneumatiske presse efterfulgt af 24 timers afkøling inden gæring sker i 7.500 liter gæringstanke af stål ved 15-16 grader over 20 dage. Derefter er vinen i lagret sur lie i ståltanke frem til maj måned.

I næsen er det en tør og frisk vin … der er friske æbler, citrongræs, stikkelsbær, hyben og citroner, men derudover lidt urter af timian og salvie samt lidt blomster, men samlet meget frisk.

Smagsmæssigt har vinen et godt syreniveau … der er citroner, umodne æbler og noget grape. Den virker lidt robust og grov i stilen, men meget frisk med blomster, det pæne syreniveau samt en jernet og stenet mineralitet med lette salte elementer. 90 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 199 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7