2021 Fürstlich Castell’sches Domänenamt, Casteller Kugelspiel Silvaner, Franken, Tyskland

2021 Fürstlich Castell’sches Domänenamt, Casteller Kugelspiel Silvaner, Franken, TysklandDenne Casteller Kugelspiel Silvaner fra Fürstlich Castell’sches Domänenamt aka Weingut Castell har jeg smagt før … sidst var det i en årgang 2017, men nu er det 2021’eren i glasset.

Fürstlich Castell’sches Domänenamt holder til på det smukke, gamle slot på slotspladsen i byen Castell omkring 30 kilometer øst for Würzburg i Franken.

Det er grundlagt af Castell familien, som kan spores helt tilbage til 1057 og også har lagt navn til byen. Familien var grever i området fra 1202 til 1806, men blev i 1901 ophøjet til fyrster af kongen i kongeriet Bayern.

Vinproduktionen på Fürstlich Castell’sches Domänenamt kan spores tilbage til 1566, hvor de første omtaler om rødvin kan findes, men der i 1659 er dokumenteret og plantet Silvaner vinstokke.

Det er i dag fortsat Castell familen, som ejer og driver det historiske vinhus, som samlet har omkring 70 hektar vinmarker, som er fordelt på 7 marker, hvor de vigtigste marker er Schlossberg, Hohnart, Reitsteig og Trautberg.

I dag er det fyrst Ferdinand Castell, som holder taktstokken, mens Peter Geil har det overordnede ansvarlig for vinproduktionen. De er medlem af VDP aka Verband Deutscher Prädikatsweingüter og så ejer den gode fyrste skam også sin egen bank.

Castell familien grundlagde nemlig i 1774 Fürstlich Castell’sche Bank for at sikre, at regionens bønder fik adgang til køb af jord og for at sikre fortsat velstand … og banken eksisterer fortsat i dag ejet af Castell-Castell … familiens overordnede selskab.

Men her smager vi så en vin fra det store, adelsfamilie … ren Silvaner fra Erste Lage marken Casteller Kugelspiel og spontangæret alene med druernes naturlige gærceller. Halvdelen af vinen er gæret og lagret i rustfrie ståltanke og den anden halvdel i store egefade. Vinen har 19 gram restsukker pt. liter.

Duftmæssigt er det en rolig og stoisk vin med pæn dybde, power samt elegance. Der er fedme og krop, røg, ristede nødder, mandler, tropisk frugt med abrikos, mango og pærer. Dertil kommer en lidt sødlig og krydret note.

I munden er vinen frisk, men med fylde, fedme fra lagringen på egefadene. Syren er  også til de opulente side og lidt olieret, men på en rolig og stoisk måde, næsten helt læskende. Der er røgede noter, tropisk frugt sammen med citroner og lemon, svag sødme, mynte og lidt grønne elementer, så dejlig vin … 93 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 199 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7