2017 Paolo Calì, Pruvenza Frappato Vittoria, Sicilien, Italien

2017 Paolo Calì, Pruvenza Frappato Vittoria, Sicilien, ItalienVi øhopper igen til Sicilien, men denne gang til den sydøstlige del af øen nede ved Vittoria, hvor vi finder Azienda Vitivinicola Paolo Calì, der har lavet denne 2017 Pruvenza Frappato Vittoria.

Paolo Calì er egentlig selv uddannet farmaceut/apoteker inde i Vittoria, men kommer fra en gammel, lokal familie, der altid har dyrket jorden og lavet vin på stedet.

Han er også startet med at lave vine helt efter sit eget hoved fra 15 hektar vinmarker, som han har overtaget fra familien og endda er de bedste marker med gamle sandklitter og masser af kalkfossiler. De drives alle bæredygtigt, men det tørre klima betyder, at sprøjtning ofte er helt unødvendig.

Sandet og fossilerne giver lys jord, der kaster meget lys tilbage og derfor er med til at holde markerne relativt kølige. Markerne ligger i 200 meters højde og kølige nattevinde fra nærliggende højder køler dem yderligere ned.

Efter overtagelse af markerne, så har Paolo Calì plantet de lokale druesorter Frappato, Nero d’Avola og Grillo, men han holder udbytte i markerne lave og høster ved balanceret modenhed.

Denne Pruvenza Frappato Vittoria er lavet på druen Frappato, der også kaldes Frappato di Vittoria. Her kommer druerne fra marken Pruvenza, der ifølge Paolo Calì altid giver de bedste Frappato-druer på hans jorder.

Som med de foregående vine, så er denne alene lavet på ståltanke og alene med druernes egne gærceller. Her er gæring og maceration så sket over 15-20 dage og efter endt fermentering er vinen lagret 24 måneder på ståltanke.

Hvor dufter vinen let, luftig og fin med en sødlig, blomstret aroma samt lys frugt af jordbær samt lyse kirsebær. Den er så fin aromatisk, bondsk og lys, leret og virker overraskende elegant, ren og hele tiden med denne note af ler, skov og efterårsluft. Mums.

Smagen er skam også lys, let og blomstret … virkelig easy-going, saftig, læskende og ren. Selvom tanninerne ikke er særlig markante, så kan den smagsmæssigt minde en smule om en lys Nebbiolo, har en frugt af kirsebær, grønne jordbær, hindbær og lemon, bare så fuldstændig ren, fin og næsten sart. 94 point.

Forhandles af Estrup & Udsen, hvor en flaske koster 329 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7