Houlberg til eksklusiv Valtellina smagning

Mads fra Højbjerg Vine afholdte forleden en lille eksklusiv Valtellina smagning i sin hyggelige kælder under butikken på Kridttorvet med en lille skare af vinnørder … vel nærmest fra hele landet og herunder jeres altid flittige vinblogger.

Mads havde udvalgt et par håndfulde Valtellina Superiore vine fra nogle af områdets mest spændende og mindre kendte producenter, så dermed kunne vi få et indblik i Valtellina området, som de fleste af os er imponeret af, er et spændende alternativ til Barbaresco og Barolo … men de færreste af os kender ret meget til.

Det havde i hvert fald lokket mig til Aarhus og samlet blev vi 8 deltagere, hvilket udover mig og Mads var; Thomas Bohl, der skriver for Flaskevis, DinVinGuide, Winelab og Trink, vor kendte Martin fra  Extra Brut Vinimport, Jonas fra Distinto, Nebbiolo nørden John og Alexander, der er sommelier på Restaurant Gastromé samt Sinne, der både er kok, sommelier og nogle gange passer Mads’ butik.

Vi havde lidt ventetid, da Jonas kom fra København og var havnet i noget trafik, men så tyvstartede vi bare med lidt boblevand. Så snart Jonas arriverede, så fortalte Mads lige kort om områder og hans fascination af området, som han har besøgt ret mange gange.

Aftenens udvalgte vine er også sket i samråd med en af områdets gode producenter … dermed skulle vi også smage vine fra nogle lidt mindre kendte producenter.

Valtellina

Vi er jo i Lombardiet … eller i hvert i den yderste og nordlige del af Lombardiet, hvor Valtellina ligger i en lang og ret smal dal omgivet af Alperne nær Schweiz. Dalen strækker sig over omkring 67 kilometer østpå fra Comosøen mod vest langs floden Adda i bunden af dalen i et meget bjergrigt område.

Det betyder også, at vinmarkerne ligger i forskellig højde fra 270 meter til omkring 700 meters højde, hvilket også er med til at gøre området meget rigt på biodiversitet.

Den nordlige beliggenhed gør også, at det er et forholdsvis køligt område, hvilket forstærkes af de højtbeliggende marker. Heldigvis virker Comosøen som et stabilitetsfaktor på temperaturen.

De fleste marker ligger på den nordlige side af floden i bunden af dalen, hvilket giver dem en optimal eksponering mod solen. De ret farligt stejle marker har gjort, markerne er anlagt på terrasser, som er bygget af sten.

Det giver også den fordel, at stenene opvarmes af solen og samtidig afgiver varme om natten til at modne druerne. Alle disse små ekstra faktorer gør det muligt at modne Nebbiolo så nordligt.

Men de stejle og stenede vinmarker gør markarbejdet og høsten meget tidskrævende … og dermed en bekostelig affære. Generelt bruger en vinavler årligt omkring 1.400 mandetimer pr. hektar i marken og dette er også med til at gøre prisen på Valtellina vine forholdsvis høj.

Nogle vinbønder har dog fået installeret små teleferiche aka kabelbaner til at hjælpe specielt ved høsten. Det letter arbejdet noget og gør også, at høsten kan ske hurtigere og dermed sikre, at druerne høstes, når det er tid … og ikke skal vare for lang tid.

Generelt ligger Valtellina i et område med en sur jordbund med lavere PH-værdi end fx i Piemonte, hvor jorden er mere basisk og det er også med til at give Valtellina vinene et anderledes udtryk samt smag. Jordbunden er sammensat af sten med et tyndt lag øverst. Det er med til at skabe optimale forhold, hvorved jorden netop bedre holder på vandet i tørre perioder.

På kortet ovenover kan I se et kort området, hvor der kun findes beskedne 820 hektar vinmarker, hvor hovedparten af vinene er Rosso du Valtellina DOC, men mest spændende er dog Valtellina Superiore DOCG vinene … og specielt vinene fra de 5 markante underzoner fra vest til øst, som giver forskellig personlighed til vinene.

Disse 5 subzoner er Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella og denne aften skulle vi smage vine fra 4 af disse områder, som alle er forskellige i udtryk og størrelse.

Maroggia

Det er den nyeste af supzoner og først anerkendt i 2002, men har sammenlagt beskedne 25 hektar vinmarker, som ligger i terrasser på betydelige skråninger. Der er i Maroggia mange over 40 år gamle vinstokke med Chiavennasca aka Nebbiolo stokke.

Sassella

Sassella er en historisk og måske den mest berømte underzone i Valtellina og strækker sig fra Castione Andevenno til den vestlige udkant af Sondrio. Sassella har fået sit navn fra klippeformationen Madonna della Sassella Shrine og har sammenlagt lige over 100 hektar vinmarker i 270-600 meters højde.

Grumello

Lige nordøst for Sasello finder man Grumello … ret nem af spotte på det geografiske og kulturelle vartegn … middelalderslottet Castello di Grumello. Vinmarkerne der er samlet på 80 hektar og ligger i en højde fra 350 til 600 meter.

Inferno

Inferno er et navn, der runger højt i Valtellina vinenes historie og den berømte underzone er på 55 hektar i 300 til 500 meters højde med centrum præget af svimlende stejle skråninger samt en sydlig eksponering. Inferno ligger lige ovenfor jordkløften Paradiso med kølige og lerholdige små skråninger.

Valgella

Dette er den største og mest varierende underzone, som samlet er på 140 hektar og ligger med marker i 350 til 650 meters højde, men adskiller sig ved, at den har lavere nedbør og dybere jord … og er nok det området, hvor flest af de kendte vinproducenter holder til.

Det kan være svært at skelne udtrykket på de forskellige underzoner, idet vinene mere får et udtryk af, hvor langt oppe af bjergsiderne, at druerne er høstet. De lokale siger selv, at marker under 400 meters højde er de nemmere marker, som også leverer e blødeste vine.

De fleste af vinene kommer fra de midterste vinmarker i 400-500 meters højde, mens vinene med druer fra marker i over 500 meter højde regnes som de højtbeliggende og generelt har en lidt mere stringent karakter. Omvendt, så blander nogle af producenterne også druer fra flere højdeniveauer, for at få den ønskede stil.

Chiavennasca aka Nebbiolo druen

I Valtellina er al vinproduktion centreret om Chiavennasca druen … navnet betyder en højtydende plante og man har i Valtellina brugt dette navn siden 1595 og man mener selvfølgelig, at den har fået navnet på grund af den nærliggende by Chiavenna.

Chiavennasca er lig med Nebbiolo … og samlet er Valtellina også det område, hvor man finder næstflest Nebbiolo vinstokke efter Barolo, så Chiavennasca er virkelig kongedruen i Valtellina … en alpe Nebbiolo kunne kan fristes til at sige.

Der findes dog 10% andre druesorter i Valtellina og det er mest de lokale sorter Rossola, Pignola og Brugnola … men disse er skam også alle tre i familie med Chiavennasca. Men selvfølgelig dyrker man tillige andre og mere internationale sorter … men i lille målestok.

Vinene på Chiavennasca

Der laves jo flere forskellige vine i Valtellina og det er typisk:

Rosso di Valtellina DOC

Rosso di Valtellina er den vin, som der laves mest af. Det er typisk en yngre, let og frisk vin, der producerer over hele Valtellina. Den skal indeholde mindst 80% Chiavennasca/Nebbiolo.

De sidste 20% må bestå af andre druer som Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah, men oftest er Rossola, Pignola og Brugnola. Suppleringsdruerne kommer ofte fra de laveste beliggende marker.

En Rosso di Valtellina skal holde sig indenfor et par regler … først må man maksimalt høste 10 tons druer pr. hektar og så skal vinen også være lagret minimum i 6 måneder.

Valtellina Superiore DOCG

En Valtellina Superiore er Valtellinas bedste vine, som er fra et område, der er mindre end ved Rosso’erne. Det er vine fra de bedste marker mellem Buglio i Monte og Tirano … lavet efter detaljerede og faste regler. Vinene er resultatet af udvælgelsen af særlige områder og opfylder den stramhed og elegance, der kræves til produktionen.

Valtellina Superiore er det bedste udtryk for områdets forskellige vinterroirer, en dyb vin, med stramme og tanniske spor sammen med den typiske finesse og nuance. En rig, men klog vin … kompleks men aldrig kompliceret.

En Valtellina Superiore vin kan gøre brug af betegnelsen for en af de fem underzoner Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno eller Valgella for at forstærke det særlige bånd til vinområderne.

Der skal være mindst 90% Chiavennasca/Nebbiolo i vinen og den maksimale produktion pr. hektar er 8 tons og en Valtellina Superiore skal lagre i minimum 24 måneder, heraf mindst 1 år på træfade. Den findes også Riserva version med eller uden reference til subzone og den kræver  mindst 36 måneders lagring.

Sforzato di Valtellina DOCG

I Valtellina laver man også en vin kaldet Sforzato di Valtellina, der er lavet på tørrede druer. Tørreprocessen, kaldet apassimento, er den samme som den, der bruges i Veneto  til fremstilling af Amarone della Valpolicella.

Druerne, der typisk kommer fra de højeste beliggende vinmarker, skal mindst gennemgå en tørreperiode på 110 dage. Derefter vil de  have tabt smellem 35 og 40 % af deres vægt. Derefter sker gæring helt normalt og herefter ska vinen lagre i minimum 20 måneder på  træfade … og så skal alkoholprocenter mindst være 14%.

Selvom reglerne minder om Amarone, så er den største forskal, at Sforzato di Valtellina udelukkende skal være tørre.

Alpi Retiche IGT

Der laves faktisk også en smule IGT vin i Valtellina … vine, hvor producenterne bliver kreativitet, legesyge og nysgerrige, så under betegnelsen Alpi Retiche kan man finde hvidvine, rosévine, rødvin og vine lavet efter passito metoden eller endda sødere Vendemmia Tardiva vine.

Disse kan være lavet på Chiavennasca/Nebbiolo, men man ser også enkeltdruevine på fx historiske druer som Pignola. Men derudover er det også vine lavet på internationale druer som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Pinot Nero, Traminer og Riesling.

Vinene

Denne aften handlede det dog udelukkende om Valtellina Superiore og endda alene fra subzonerne.

Mads havde samlet et lille felt på 11 vine, som vi smagte blindt, så ingen havde forudindtagede meninger om vinene, men efter hver vin, så afslørede Mads, hvad vi lige havde smagt.

Samlet så feltet derfor sådan her ud:

Som vanligt har jeg linket til mine beskrivelser af de forskellige vinhuse og anmeldelser af vinene og det var et spændende felt med kæmpe diversitet og vurdering. Min klare favorit blev vinen St Sixtus Valtellina Superiore fra Franzina Vini.

Tak til Mads for en spændende og hyggelig aften … Thumbs Up.