2014 Domaine Pierre Richard, Vin Jaune, Jura, Frankrig

2014 Domaine Pierre Richard, Vin Jaune, Jura, FrankrigVi fortsatte Domaine Pierre Richard smagningen med mere Savagnin, for den næste vin var nemlig en ægte Vin Jaune, som nok er den mest kendte vin fra hele Jura området.

Det er en specialitet i Jura og næsten alle vinproducenter i området laver vinen, der er fremstillet på samme måde som sherry.

Den er lavet på Savagnin druer, som høstes, når de er så modne som muligt, hvorefter den lagres på fade i mere end 6 år. I takt med at vinen fordamper, så oxiderer den også og skaber et lag af gær, flor eller slør.

Hvis man starter med 1 liter, så svinder der undervejs 38% af væsken, så når den er færdiglagret, så hældes den på karakteristiske 62 centiliter flasker. Ved denne Vin Jaune har vinen været lagret i 6 år og 3 måneder.

Det dufter oxydativ af gammel sherry, papkasser, valnøder og grillede mandler, hvid peber, havvand og en frugt, der er fyldig og moden som kandiserede abrikoser, muskatnød, nelliker og peber … klart fyldigere, mere koncentreret og kraftigere end forrige vin. Det er klart en aroma, som enten elsker eller hader … meget særegen.

Smagen er meget koncentreret og cremet med tørrede abrikoser, modne æbler og noget stærkt … lidt som at få en knytnæve lige på munden. Der er salt, citrus, nødder, safran og lidt karry … men for pokker, hvor er der saft, kraft og tung syre. Samlet 92 point.

Forhandles af La Cave, hvor en flaske koster 599 kr.

Vinanmeldelse 5/7