2020 Domaine Bernard Baudry, Chinon Les Grézeaux, Loire, Frankrig

2020 Domaine Bernard Baudry, Chinon Les Grézeaux, Loire, FrankrigNæste vin var og både bondsk og charmerende, men vi er nu i Chinon i Loire, hvor vi udenfor Cravant-les-Côteaux finder det lille vinhus Domaine Bernard Baudry. Vinen er en 2020 Chinon Les Grézeaux.

Vinhuset er grundlagt i 1975 af Bernard Baudry, der selv er fra en familie af vinavlere, men han ville efter studierne til ønolog i Beaune og 5 års læretid hos en række forskellige producenter selv samt et job som vinkonsulent på Tours laboratoriet have egen vingård. På laboratoriet havde han arbejdet sammen med Jacques Puisais og blev inspireret til at starte sit vinhus i Chinon.

Han startede med 2 hektar vinmarker, men gennem årene er det imidlertid øget til i dag 32 hektar og siden år 2000 har han fået sin søn Matthieu med i driften.

Matthieu Baudry har selv studeret ønologi i både Macôn, derefter i Bordeaux og haft lærepladser i Californien og på Tasmanien, inden han vendte hjem til sin far.

Far og søn dyrker primært Cabernet Franc samt en smule Chenin Blanc. Alle marker er placeret i dalstrøget mellem Chinon og Cravat med en jordbund, der varierer både mellem ler og kalkholdig grus.

Vinstokkene har altid været dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Fra 2006 har vinmarkerne da også været certificeret økologiske. I dag bruger de udelukkende gødning, som de selv laver på basis af halm og ko-gødning.

Denne Chinon Les Grézeaux er en enkeltmarksvin lavet på ren Cabernet Franc fra Les Grezeaux marken, der ligger på en skråning i Sonnay nær Cravant-les-Coteaux. Her er den grusholdige jordbund præget af ler og silicium hvilket giver en dyb, intens mineralitet til den koncentrerede og mørke frugt.

Vinstokkene på Les Grezeaux er omkring 60 år gamle og druerne høstet med håndkraft inden en gæring og maceration 15-20 dage i cementtanke. Efter endt fermentering er vinen lagret 15 måneder i de uforede cementtanke og så tappet uden filtrering.

I næsen er vinen klart meget animalsk suppleret med lidt blyanter, lettere reduktiv med en lille bio-øko kant og en sagde, af nu havde koen vist løftet halen. Den har en mørk saftighed samt mørk frugt,  cedertræ, appelsin, urter, peber, bondsk og ellers lidt indelukket.

Smagsmæssigt er den saftig, blid og sagte … lidt en forsigtigper, har en mørk og tæt struktur, sorte kirsebær, brombær samt nogle mere lyserøde frugtaromaer samt letbitter mørk chokolade. Tanninerne er medium, men mest af alt er vinen silkeblød og frisk. 91 point.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 175 kr.

Vinanmeldelse 5/7