2013 Bergadano, Barolo Sarmassa, Piemonte, Italien

2013 Bergadano, Barolo Sarmassa, Piemonte, ItalienTid til lidt selvforkælelse … har sat mig helt alene ud under den overdækkede terrasse og hældt et glas op af denne 2013 Barolo Sarmassa fra Piercarlo på hans lille vinhus Azienda Agricola Bergadano. Og selvforkælelse er det absolut.

Bergadano stiftede jeg bekendtskab med tilbage i februar måned, hvor jeg smagte 3 vine fra huset … deres 2016 Barolo, 2018 Langhe Nebbiolo og endelig deres 2018 Barbera d’Alba Superiore. Hele historien om vinhuset kan du i øvrigt læse om i indlægget om Barbara’en, bl.a. om Piercarlo Bergadano, som har små 2,5 hektarer vinmarker spredt i kommunerne Barolo, Monforte og Novello … og de bedste marker er klart Vigna Sarmassa og Brunate.

Denne Barolo Sarmassa er jo netop lavet med druer fra Sarmassa marken, hvor Piercarlo Bergadano har en parcel på knap 0,5 hektar og med vinstokke, der er op til 70 år gamle.

Vinen er egentlig lavet som husets almindelige Baroilo … altså med gæring og maceration i ståltanke med remontage flere gange dagligt, der giver en god ekstraktion. Gæringen er temperaturstyret og foregår ved 26-28 grader over 15 dage.

Derefter har vinen fået en spontan malolaktisk gæring, hvorefter vinen er lagret i 24 måneder på italienske botti … store fade på 1.800 liter lavet af fransk egetræ. Efterfølgende er vinen lagret yderligere 12 måneder på ståltanke inden den flaskes og lagres i yderligere 6 måneder inden frigivelse.

I glasset er det ikke en lys Barolo … men har lidt mere farve end forventet, men en herlig rødbrun kulør, som signalerer modenhed og måske endda lidt visdom. I næsen er det ved første snif en våd  fed Barolo … intet forsigtigt eller sart, men mere tæt og intens. Det er lidt et muskelbundt af en Barolo og jeg får faktisk lidt associationer til Giacomo Conternos 2011 Barolo Francia, som også har lidt af samme fedme og kraft.

Der er nemlig godt med mørk frugt, brombær, sorte kirsebær og sorte blommer, tyk læderfedt, skocreme, knuste rosenblade og et pænt fagpræg med både en kop espresso, kakao, vanilje samt letristede noter.

Hvor smager det dog godt … blød, cremet, mundsmeltende og lidt småvamset og kropsnær af en Barolo at være. Der er jordbær og lakrids i smuk favntag – og de klæder sgu hinanden – søde kirsebær, tranebær og frugten er dejlig moden. Med luft i munden mærker du også, at tanninerne ikke er til at spøge med, selvom de værste af kanterne både er afgrattet og poleret halvrunde. Alt er i balance, marmeladeblødt og zen meditativ … smuk fyldig Barolo, som omgående får 6 store tomler med kæmpepil op og dermed knappenålstæt på 6,5 tomler.

Forhandles af VinGuruen, hvor en flaske koster 425 kr.

Vinanmeldelse 6/7