2018 Jean Monnier & Fils, Meursault Clos de Cromin, Bourgogne, Frankrig

2018 Jean Monnier & Fils, Meursault Clos de Cromin, Bourgogne, FrankrigMeursault laver sammen med Puligny Montrachet nogle af de mest eftertragtede hvidvine i hele Bourgogne. Det er denne 2018 Meursault Clos de Cromin fra Domaine Jean Monnier & Fils et godt bevis på.

I det kun omkring 450 hektar store vinområde kan vi midt i  byen Meursault finde vinhuset Jean Monnier & Fils … der er et historisk domæne. Det ligger faktisk i byens centrum på Place de l’Hôtel de Ville og er grundlagt tilbage i 1720 af familien Monnier. I dag drives det af Jean-Claude Monnier og hans søn Nicolas.

De har samlet 17 hektar vinmarker i Côte de Beaune, herunder 6 Premier Cru parceller, nemlig Beaune Montrevenots, Pommard Argillières, Pommard Fremiers, Pommard Epenots Clos de Citeaux, Meursault Genevrières og Meursault Charmes. De fleste af domænets vinstokke er 25 til 60 år gamle.

Selvom Jean-Claude Monnier og Nicolas har fulgt med i den nyeste udvikling, så trækker de også på de erfaringerne fra deres forfædre, således at deres vine laves med respekt for terroir, kvalitet og tradition.

Meursault Clos de Cromin er lavet med Chardonnay druer fra marken Clos du Cromin, som ligger nord for selve byen Meursault forholdsvis tæt på grænsen til Volnay. Jordbunden indeholder en stor andel af kalksten og hvid marl.

Mange af Chardonnay vinstokkene på Clos de Cromin er meget gamle og plantet efter phylloxera angrebet i slutningen af sidste århundrede, så en del af stokkene er måske de ældste i hele Meursault.

I hvert fald er kvaliteten så god, at man i 1960’erne anvendte skud fra netop vinstokkene på Clos de Cromin til produktion af nye stokke på planteskoler og hos andre producenter.

Vinen er lavet med gæring i rustfrie ståltanke over 20 dage og lagrer derefter – sur lie – omkring 12 måneder på egefade, hvoraf de 20% vistnok er nye fade.

Sikke en vild næse … masser af ristede hasselnødder, brunet smør og aromatisk Chardonnay. Der er samtidig en halv blomsterbutik, lime, citroner, modne dåsepærer, vild eksplosiv, æterisk, inderlig, rund og dermed virkelig total anderledes end 2016’eren, som var langt mere neutral. Her er der fandeme skruet op for volumenknappen … vildt tiltrækkende og epofyldt aroma.

I munden er der også noget fylde og fedme, men slet ikke som duften ellers reklamerede for. I stedet er der en mere stringent, ren, syrerig og mineralsk smag. Det er sådan nærmest lidt kalkagtige mineraler, grønne æbler, citrus, lækker balanceret nerve … ren, præcis og sindssygt velkomponeret.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 459 kr., mens prisen er 389 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 6/7